©Pexels

Dit nieuwe social medium gaat niet om tekst, maar om echt praten

Dit nieuwe social medium gaat niet om tekst, maar om echt praten

14 april - 14:00 Laatste update: 17 april - 11:32

Airchat is een nieuw social medium dat niet langer gaat om tekst, maar juist om echt met elkaar praten. Het is mede-opgericht door een Tinder-topman en werd na een flinke metamorfose eerder deze week weer op iOS en Android gezet.

De app was vorig jaar al beschikbaar, maar nu is het helemaal anders aangepakt. Net als veel apps, zoals aanvankelijk BlueSky en zelfs Gmail vroeger, is het alleen beschikbaar als je een uitnodiging hebt. Airchat biedt je net als bij andere social media een gewone wall met posts om doorheen te scrollen, alleen is het grote verschil dat je door allemaal audio-opnames scrollt. Wel is er een transcriptiefunctie zodat je het ook in tekst kunt lezen als je dat wil, maar dat is niet het hoofddoel.

Airchat

Het komt niet vaak voor dat een social medium gemaakt is voor audio: in coronatijd was er wel Clubhouse, maar dat was meer groepsgebaseerd en podcast-achtig. Airchat is meer zoals de spraakberichten die je kunt sturen op WhatsApp, maar dan in een meer openbare sfeer. Mensen kunnen erop antwoorden, liken en de posts delen. Echter zijn dus ook de antwoorden een audio-opname. Net als TikTok dat meteen bij openen video’s met geluid start, start deze app ook meteen met geluid. Je kunt een audiobericht wel pauzeren en eventueel de transcriptie lezen, zodat je ook gebruik kunt maken van dit social medium als je bijvoorbeeld in de trein zit zonder oordopjes. Verder kun je berichten ook 2 keer zo snel afspelen, mocht iemand wat langzaam spreken.

Tegen TechCrunch zegt Airchat-mede-oprichter Naval Ravikant, die eerder AngelList startte: "Mensen zijn allemaal gemaakt om met andere mensen om te gaan, daar is alleen de natuurlijk stem voor nodig. Online media met alleen tekst hebben ons het waanidee gegeven dat mensen niet met elkaar overweg kunnen, maar eigenlijk kan iedereen met elkaar overweg." Hij doelt daarmee onder andere op de tonatie die je mist in tekst en waardoor woorden soms anders opgevat worden dan ze bedoeld zijn. Tegelijkertijd blijkt dat Airchat wordt gebruikt door mensen die normaal introvert zijn en wat verlegen: het is dus niet extra spannend om iets hardop te zeggen. 

Inkomsten

Geld verdient deze app door zijn investeerders, dus er is nog geen plan om met advertenties te komen. Daar zou ook geen druk achter zitten, meldt Naval. Het is nu eerst tijd om te kijken of die uitnodigingen zich als een lopend vuurtje zullen verspreiden.

Blijf op de hoogte via ons WhatsApp-kanaal en de Bright-app.