WhatsApp verlaagt minimumleeftijd in Europa naar 13 jaar

© Unsplash

WhatsApp verlaagt minimumleeftijd in Europa naar 13 jaar
13 april om 13:00

Meta heeft de minimumleeftijd om WhatsApp te gebruiken verlaagd van zestien naar dertien jaar. Het bedrijf trok die zes jaar geleden nog op van dertien naar zestien jaar.

De nieuwe minimumleeftijd is sinds donderdag van kracht. De nieuwe regel geldt in zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk. WhatsApp verandert de minimumleeftijd om die wereldwijd hetzelfde te maken. Dat zegt het bedrijf in een blogpost

In 2018 verhoogde WhatsApp de minimumleeftijd in de EU van dertien naar zestien jaar. Dat deed het om te voldoen aan de toen nieuwe GDPR-regelgeving. Buiten de EU bleef de minimumleeftijd gewoon dertien. WhatsApp controleert de leeftijd van gebruikers echter niet wanneer zij een account aanmaken. 

Kritiek

Kinderrechtenactivisten zijn niet blij met de verandering. De Britse groep Smartphone Free Childhood vertelt aan verschillende angelsaksische media dat WhatsApp met de verlaging meer kinderen blootstelt aan schadelijke content. 

WhatsApp zelf verdedigt de zet. Het bedrijf vertelde aan CNN dat het gebruikers altijd de controle geeft over wie hen aan groepen kan toevoegen. De eerste keer dat je een bericht krijgt van een onbekend nummer, krijg je ook de optie om het te blokkeren en rapporteren, zegt WhatsApp. 

Meer over WhatsApp, en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.