©Unsplash

Amazon stopt met stimuleren apps voor Alexa

Amazon stopt met stimuleren apps voor Alexa

14 april om 23:58

Amazon verwachtte met Alexa een heel ecosysteem te maken, maar het valt toch tegen. Nu stopt het zelfs met Alexa Skills, apps waarmee de spraakassistent werkt. Om zoveel mogelijk van die apps te laten maken, was er een beloningsprogramma voor ontwikkelaars. Daar komt nu een einde aan.

Amazon verwachtte toen het startte met de spraakassistent Alexa dat er tienduizenden software-ontwikkelaars zouden zijn die allerlei handige apps zouden bouwen, speciaal voor Alexa. Denk aan hoe de Apple App Store wel zo’n ecosysteem voor zichzelf heeft gecreëerd. Spraakassistenten blijken echter toch niet zodanig te worden gebruikt dat er zo’n zelfde ecosysteem kan komen. Niet Alexa in ieder geval. Helaas, want het idee was dat hoe meer ontwikkelaars handige toepassingen maken voor Alexa, hoe waardevoller de spraakassistent zou worden.

Amazon Alexa Skills

Reden voor Amazon om die appmakers dan ook een beloning te geven voor hun inspanningen. Dat heeft het ook zeven jaar gedaan, maar nu stopt het ermee. Het blijkt namelijk dat het na al die jaren nog steeds de basisvaardigheden van Alexa zijn die het meest worden gebruikt. Denk daarbij aan het vragen naar het weer. Hierop heeft Amazon besloten de stekker te trekken uit het beloningsprogramma voor die extra vaardigheden voor Alexa. Per 30 juni ontvangen ontwikkelaars geen maandelijkse Amazon Web Services-credits meer. Hiermee konden ze gratis Alexa Skills maken en onderbrengen.

Dat valt nu weg, naast nog een ander ontwikkelaarsprogramma. Hierdoor wordt het erg moeilijk voor creatievelingen om met een lucratieve app te komen. Tegelijkertijd zegt het giga-bedrijf juist dat minder dan 1 procent van de ontwikkelaars deze programma’s gebruiken. Ook stelt het dat er meer dan 160.000 Alexa Skills beschikbaar zijn voor klanten. Amazon is overigens niet alleen in dit besluit: Google heeft in 2022 ook het gebruik van apps van derden stilgelegd voor zijn Google Assistent. Er blijkt uiteindelijk dan toch vooral te worden gepraat tegen de assistenten om agenda’s en het weer te controleren. Amazon stopt echter niet volledig met Skills: alleen met het stimuleren van het ontwikkelen van apps hiervoor. Of de op poten staande AI-functies die in juni komen dat nog zullen veranderen, is afwachten.

Lees meer over Amazon of blijf op de hoogte door je in te schrijven voor de gratis Bright Nieuwsbrief.