© Boston Dynamics

Boston Dynamics stuurt robot Atlas met pensioen na 10 jaar dansjes en salto's

Boston Dynamics stuurt robot Atlas met pensioen na 10 jaar dansjes en salto's

16 april om 21:00

Robotfabrikant Boston Dynamics heeft besloten om geen experimenten meer uit te voeren met zijn mensachtige robot Atlas. De robot werd beroemd met zijn acrobatische stunts en dansjes die viral gingen.

Het robotbedrijf kondigde het einde van het Atlas-project aan op YouTube. "Bijna tien jaar lang heeft Atlas onze verbeelding geprikkeld, de volgende generaties robotici geïnspireerd en technische barrières in het veld overwonnen", klinkt het in de beschrijving van het filmpje. "Nu is het tijd voor onze Atlas-robot om achterover te leunen en te ontspannen. Blik terug op alles wat we tot nu toe hebben bereikt met het Atlas-platform."

Mogelijke opvolger?

Een exacte reden geeft Boston Dynamics niet. Wel valt op dat het bedrijf in de beschrijving de woorden 'tot nu toe' gebruikt. Dat wil mogelijk zeggen dat Boston Dynamics een volgende generatie mensachtige robots ontwikkelt. Atlas zelf is niet de eerste tweevoeter van het bedrijf. Het project zag het levenslicht in 2009, toen nog onder de noemer PETMAN. Later werd de robot omgedoopt tot Atlas en sindsdien heeft Boston Dynamics steeds verbeteringen aangebracht aan het platform.

Tientallen miljoenen views

Aanvankelijk kon Atlas enkel over oneffen terrein lopen of balanceren op één been. Door de jaren heen leerde Atlas onder meer deuren openen, sprongetjes maken, hardlopen en dozen oppikken. Nieuwere modellen van Atlas kunnen ook dansen, tuimelen en zelfs salto’s uitvoeren.

De filmpjes waarin Boston Dynamics laat zien wat zijn robots allemaal kunnen, halen regelmatig tientallen miljoenen views. 

Meer over robots, en blijf op de hoogte met onze nieuwe app.