Disney overtreft zichzelf met verbluffende robots: tekenfilms komen tot leven

Disney overtreft zichzelf met verbluffende robots: tekenfilms komen tot leven

8 april om 10:42
Laatste update: 8 april om 16:27

De Imagineers van Disney gebruiken technologie om de magie van Disney tot leven te brengen. Robots en animatronics zijn daarbij belangrijk, en de nieuwste lichting laat tekenfilmfiguren verbluffend overtuigend bewegen.

Disney maakt al decennia animatronics: bewegende figuren voor in pretpark-attracties als Pirates of the Caribbean. Maar waar die piraten nog wat houterig bewegen, kan het inmiddels veel soepeler. Disney toonde al een overtuigend konijn op rolschaatsen, levensechte Star Wars-droids en het prototype van een tekenfilm-animatronic. Nu komt de volgende stap: zulke geavanceerde animatronics komen in een echte Disney-attractie en dat ziet er goed uit.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bright.nl (@bright_nl)

Het gaat om Tiana’s Bayou Adventure, een attractie op basis van de film The Princess and the Frog uit 2009 – de laatste grote handgetekende Disney-film. De nieuwe attractie zal in de twee Amerikaanse Disney-parken het huidige Splash Mountain vervangen – althans, de houterige personages in die attracties worden vervangen met de allernieuwste, vloeiende robots. Personages uit The Princess and the Frog zoals een zingende krokodil en hoofdrolspeelster Tiana.

Enorm gedetailleerde bewegingen

In de YouTube-serie We Call It Imagineering is te te zien hoe ze bij Disney samenwerken om robots veel meer bewegingen te laten doen, op een soepele en overtuigende manier. Het robotica-team test elke beweging van menselijke robots bijvoorbeeld met de kostuum-makers erbij. Wringt de mouw bij een bepaalde beweging? Dan wordt soms de beweging aangepast, of juist de mouw iets groter gemaakt. Minutieus lopen de imagineers zo elke beweging af, als een soort dans, tot een vloeiend geheel ontstaat.

De enorme, ronde alligator Louis is het meest overtuigende voorbeeld van de vooruitgang van de imagineers. De gigantische, driedimensionale robot is gehuld in een laag groen rubber. Maar door de soepele bewegingen van zijn lijf, armen, nek, hoofd, ogen en mond – allemaal tegelijk – lijkt het alsof je naar een tekenfilmfiguur zit te kijken. Dat is knap, want de bewegingen zijn dus niet per se realistisch: tekenfilmfiguren bewegen overdrevener dan echte mensen. En toch werkt het resultaat verbluffend goed.

We gaan ze vaker zien

Het is vooral opvallend dat Disney nu meerdere van dit soort vloeiend bewegende animatronics in zijn nieuwste attracties plaatst. Eerder maakten de imagineers ook al overtuigende robots, maar van de allermooiste en duurste werd er maar één gemaakt – als middelpunt van een attractie zoals in Na’vi River Journey. Nu zijn alle personages in de attractie even overtuigend.

Bovendien stapt Disney hier af van de hoofden met een projector erin. Om gezichten overtuigend de animeren, projecteerde Disney bij veel animatronics het gezicht van binnenuit. Dat oogt aardig, maar van dichtbij zie je dat het plat is. En bij technische problemen zien de poppen er plotseling raar uit: met een zwart gat waar het gezicht hoort te zitten.

Wie de nieuwste Disney-robots wil zien kan vanaf de zomer terecht in Magic Kingdom in Disney World, Florida en later dit jaar in Disneyland aan de Amerikaanse westkust. Waarschijnlijk komt de nieuwe attractie niet naar Disneyland Parijs: daar staat geen Splash Mountain om om te bouwen.

Meer over Disney en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.