Meta wil dat dit de Android of Windows van de slimme brillen wordt

©Meta

Meta wil dat dit de Android of Windows van de slimme brillen wordt
22 april om 22:34
Laatste update: 22 april om 22:41

Meta gaat het besturingssysteem van zijn mixed reality-headsets openstellen voor externe ontwikkelaars. Hiermee hoopt het bedrijf dat dit de Android of Windows onder de headsets zal worden. Die strategie klinkt niet onlogisch.

Meta-ceo Mark Zuckerberg zei recent al de focus te willen leggen op het delen van de software van het bedrijf. Zo heeft Meta zijn AI-model Llama gepubliceerd als open-source software, zodat andere ontwikkelaars hieraan kunnen werken. Nu lijkt het techbedrijf deze strategie verder te willen opvoeren door ook zijn software voor mixed reality-headsets, Horizon OS, beschikbaar te maken voor derden.

'Onze bril verslaat die van Apple'

Onlangs zei Mark Zuckerberg in een filmpje dat hij Meta's bril Quest 3 beter vond dan de Apple Vision Pro. Daarmee lijkt Meta dus vooral Apple in het vizier te nemen. En als er iets is waar Apple wel om bekend staat, dan is het wel zijn gesloten systeem. Meta wil nu het tegenovergestelde te doen met zijn Open Mixed Reality-ecosysteem.

Horizontale integratie

Je zou de strategie kunnen vergelijken met laptops met Windows. Deze kun je ook van diverse fabrikanten in allerlei soorten en maten aanschaffen, maar onder de motorkap draaien deze nog altijd op Windows. Hetzelfde principe geldt voor Google's Android, dat dankzij de ondersteuning van hardwarefabrikanten heeft kunnen groeien.

Apple hanteert in dat opzicht dus eerder een 'verticale' integratiestrategie en het is dan ook wellicht geen toeval dat Meta juist voor de naam 'Horizon OS' heeft gekozen. "Zoals we hebben gezien bij de pc- en smartphonemarkten, worden consumenten het best bediend door een breed hardware-ecosysteem dat zowel algemene apparaten als meer gespecialiseerde producten produceert, allemaal op een gemeenschappelijk platform," aldus Meta.

Xbox-bril en pc-makers doen mee

Meerdere grote fabrikanten hebben zich al achter Meta's software geschaard, waaronder Asus en Lenovo. Eerder werd al duidelijk dat Microsoft met zijn Xbox-tak in zee was gegaan met Meta om zijn diensten beter onder de aandacht te brengen. Nu werken beide bedrijven ook samen aan een speciale Meta Quest in een ontwerp 'geïnspireerd door Xbox'.

Daarnaast moedigt Meta Google aan om zijn Play 2D App Store ook aan te bieden op Horizon OS. Het is echter onduidelijk of Google op dit verzoek ingaat, aangezien het Meta als concurrent niet nog meer wind in de zeilen wil geven. Google werkt bovendien mee aan de Galaxy XR-bril van Samsung.

Voordelen voor fabrikanten

Het voornaamste voordeel voor de fabrikanten van hardware is dat zij zelf geen software hoeven te ontwikkelen en te onderhouden. Dat scheelt hen tijd en geld, zodat zij zich kunnen concentreren op de ontwikkeling van de games en apps die op Meta's systeem zullen draaien.

Daarnaast belooft Meta dat het zijn partners ook zal laten profiteren van de voordelen van bepaalde chipsets, samen met aangepaste softwareverbeteringen. Ook mogen fabrikanten rekenen op toegang tot Meta's 'companion-app' Meta Horizon.

Het is nog niet bekend wanneer de eerste Horizon OS-brillen van andere fabrikanten op de markt komen.

Lees meer nieuws over Meta en blijft op de hoogte met onze nieuwe app.