©Amazon

Bezorgdrones van Amazon komen wéér niet van de grond

Bezorgdrones van Amazon komen wéér niet van de grond

22 april om 23:49
Laatste update: 23 april om 01:54

Amazon stopt met zijn drone-bezorgdienst Prime Air in Californië. Het lukt de techreus niet om zelfs van kleine proefprojecten met drone-bezorgingen een succes te maken. Amazon gaat het nu op een andere locatie in de VS nog eens proberen. De ooit grote ambities met de bezorgdrones lijken de komende jaren niet meer haalbaar.

Ondanks dat Amazon al zo'n tien jaar bakken met geld investeert in zijn drone-bezorgprogramma Prime Air, lijkt het bezorgen van pakketjes per drones maar niet van de grond te komen. Vandaag maakte Amazon bekend na twee jaar te stoppen met de Prime Air-dienst rond de Californische plaats Lockeford. Daar werden drone-bezorgingen getest met lichte producten van maximaal 2,3 kilogram. Klanten konden binnen 30 minuten een drone hun bestelling laten bezorgen. 'Geweldige feedback' zegt Amazon van klanten in de regio te hebben ontvangen.

Het bedrijf gaat de drone-bezorgdienst nu ergens anders proberen, in Tolleson in Arizona. Daar kunnen klanten later dit jaar hun levering op dezelfde dag laten doen per drone. Amazon test Prime Air ook nog op een locatie in Texas. Mogelijk komen er in 2025 nog een paar locaties bij, maar van een grote uitrol van de drone-bezorgdienst is dus geen enkele sprake.  

Betere drone wordt nog getest

Amazon is nog altijd bezig met het testen van zijn MK30-bezorgdrone, die minder zwaar is en door lichte regen kan vliegen. De MK30 zou minder snel moeten crashen dan de voorgangers, maakt minder lawaai en heeft een grotere actieradius. De drone, die al in 2022 werd onthuld, moet ook geschikt zijn voor het bezorgen van pakketten bij klanten met 'kleine achtertuinen'.

"We vliegen met de nieuwe MK30-drone en testen hem op onze testfaciliteiten binnen en buiten. We zullen de gegevens uit dit proces gebruiken om toezichthouders over de hele wereld de betrouwbaarheid van ons systeem te demonstreren. De MK30-drone zal later dit jaar aan klanten worden geleverd", aldus Amazon.

Jeff Bezos had het mis

Toenmalig Amazon-baas Jeff Bezos zei in 2013 dat zijn bedrijf over vier of vijf jaar met de uitrol van drone-bezorgingen kon beginnen. Dat blijkt veel te optimistisch te zijn geweest. De webwinkelreus had als doel tegen eind 2023 tienduizend drone-leveringen te doen, maar het waren er medio 2023 welgeteld honderd. Inmiddels zijn het er 'een paar duizend'.

Er zijn overigens wel concurrenten die al grote aantallen leveringen per drones aankunnen in de gebieden waar ze actief zijn. Zo heeft rivaal Zipline inmiddels 1 miljoen drone-leveringen gedaan. Andere concurrenten zijn onder meer Flytrex en Google-zusterbedrijf Wing.

Bekijk ook onze video uit 2022 over de bezorgdrones van Amazon.

Lees meer nieuws over drones en mis niets met onze app.