TikTok vrijwel zeker van gedwongen verkoop of verbod in VS: ook Biden akkoord

©Unsplash

TikTok vrijwel zeker van gedwongen verkoop of verbod in VS: ook Biden akkoord
24 april om 10:02
Laatste update: 24 april om 16:55

TikTok is vrijwel zeker van een gedwongen verkoop. De Amerikaanse senaat heeft ook ruim voor de plannen gestemd. Nu wacht alleen nog de goedkeuring van president Biden, die al heeft toegezegd te tekenen. Het alternatief op de verkoop is een totaalverbod op TikTok in de VS.

Het TikTok-verbod waar Donald Trump ooit nog een tijdje mee leurde is sinds een paar maanden ineens weer prioriteit in de Amerikaanse politiek. En hoe, want zelden vonden de kibbelende Democraten en Republikeinen elkaar zo eensgezind over een onderwerp. De senaat heeft nu dus ingestemd met een gedwongen verkoop van TikTok en de beloofde handtekening van president Biden is nog maar een formaliteit.

Als Biden eenmaal tekent, krijgt het Chinese ByteDance een deadline van 270 dagen om een koper te vinden. Daar kan nog drie maanden bij komen als er een koper in zicht is, maar daarna is het basta: zonder niet-Chinese eigenaar wordt TikTok over ongeveer een jaar verboden in de VS. Opvallend, want zoals gezegd zijn zulke eensgezinde beslissingen zeldzaam in de Amerikaanse politiek. Eerder werkte een bel-oproep van TikTok naar Amerikaanse politici nog averechts: zij schrokken juist van de mate waarin TikTok gebruikers kan mobiliseren.

Politici: 'Wij weten meer dan we kunnen zeggen'

Hoewel ByteDance Chinees is, zit TikTok zelf in Singapore. En toch vreest de Amerikaanse politiek Chinese inmenging van de app die inmiddels door de helft van alle Amerikanen wordt gebruikt, gemiddeld meerdere uren per dag. Toch gaat een verbod wel ver, vinden de vooral jonge gebruikers van TikTok. Democratische senator Mark Warner, begrijpt die zorgen van jongeren, maar stelt dat er niet zomaar wordt gedreigd met een verbod.

"De waarheid is dat deze Chinese bedrijven uiteindelijk niet loyaal zijn aan hun klanten of hun aandeelhouders, maar ze zijn het loyaal aan de regering van de Volksrepubliek China", aldus Warner. "Ik wil duidelijk maken aan alle Amerikanen dat dit geen poging is om jullie monddood te maken. Veel Amerikanen, vooral jongeren, zijn terecht sceptisch. Maar uiteindelijk hebben zij niet gezien wat het Congres heeft gezien. Ze waren niet bij de vertrouwelijke briefings die het Congres heeft gehad, die dieper ingingen op de dreiging van de buitenlandse controle van TikTok."

Waar is Amerikaanse politiek van geschrokken?

Kennelijk is de Amerikaanse politiek bijna unaniem geschrokken van die briefings. Het blijft gissen wat er dan zo eng was, maar het zou te maken kunnen hebben met het sturen van de publieke opinie. Waar de Amerikaanse politiek zijn binnenlandse (sociale) media nog enigszins tot verantwoording kan roepen en kan sturen, ligt TikTok buiten hun greep. Met aanstaande verkiezingen en woedende oorlogen, wil de Amerikaanse overheid die teugels misschien wat meer aanhalen. Maar of dat reden genoeg is voor de Democraten en Republikeinen om nader tot elkaar te komen, is zeer de vraag. Daarmee blijft de precieze reden van het verbod/verkoop onduidelijk.

Democraat Warner geeft ondertussen wel toe dat de maatregel scheef is ten opzichte van regelgeving naar andere techbedrijven. Want terwijl de EU het de techbedrijven steeds moeilijker maakt om oneerlijk te concurreren en klanten te benadelen, zijn de Amerikaanse techbedrijven in hun thuisland grotendeels vrij. "Zij zien het falen van het Congres om wezenlijke consumentenbescherming rond big tech door te voeren, en zien dit misschien cynisch als een afleiding, of erger nog een concessie aan Amerikaanse sociale media."

Verbod heeft kans van slagen

Een van de redenen dat Biden zo'n haast heeft met het tekenen van de maatregel, is dat deze deel uitmaakt van de Amerikaanse miljardensteun aan Oekraïne. Die wil Biden zo snel mogelijk tekenen, en zo werkt het vaker in de Amerikaanse politiek. Dan worden allerlei wetten bij elkaar geschraapt en krijgt het een pas doorgang als het ander ook wordt goedgekeurd.

TikTok is voornemens om de nieuwe wet in de rechtbank aan te vechten. Het bedrijf stelt in een reactie dat het niet Chinees is, 'en geen rekenschap aflegt aan de Chinese overheid'. "We gaan geen gesprek uit de weg, maar we merken dat grote delen van de gesprekken die we voeren worden gedreven door misinformatie; met name door individuen die ons platform niet lijken te gebruiken of kennen", aldus TikTok.

Experts achten de kans tot succes wel groot, omdat de VS aanspraak kan maken op regels rond nationale veiligheid. En als die in gevaar komt, kan er in de VS vaak een heleboel.

Meer TikTok en mis niets met onze Bright-app.