©Qualcomm

Qualcomm kondigt Snapdragon X-chips voor laptops aan maar 'liegt over prestaties'

Qualcomm kondigt Snapdragon X-chips voor laptops aan maar 'liegt over prestaties'

24 april om 17:34

Concurrentie is goed voor de ontwikkeling van een product en voor de consument. Meerdere partijen die actief zijn op eenzelfde markt zorgen met concurrentie voor betere producten en scherpere prijzen. Daarom is iedereen blij met de Qualcomm Snapdragon X series, eindelijk concurrentie voor de gevestigde orde. Maar kloppen die sterke resultaten wel?

Qualcomm is met zijn Snapdragon enorm succesvol op de markt voor smartphones, daarbuiten niet zo. Daar moet de Snapdragon X series verandering in gaan brengen.

De Snapdragon X Plus is de chip van Qualcomm voor de wat goedkopere laptops. Daarnaast komt het bedrijf met de Snapdragon X Elite-processoren. Beiden lijken voorzien van behoorlijk indrukwekkende specs, dat kun je hier lezen. Toch lijkt er iets niet te kloppen.

Overdrijven 

Om producenten van onder andere laptops te overtuigen om deze processoren te gebruiken in hun producten, krijgen zij (net als de pers) een briefing over de prestaties die er behaald kunnen worden. Deze publicatie heeft ontdekt dat Qualcomm de voorgenomen prestaties van dit product behoorlijk heeft aangedikt.

De journalisten in kwestie hoorden van werknemers van de desbetreffende computermakers dat hun eerste eigen tests met de Snapdragon X-series erg teleurstellend waren. Bij sommige benchmarks kwam men maar tot 50 procent van de beloofde score. Media die doorgaans uitvoerig gebriefd worden op het gebied van details, klagen dat er deze keer vrijwel niets werd vrijgegeven. Ook bij de hands-on voor de media was men alles behalve vrij om te testen. Qualcomm hield er een strenge regie op na en liet de media maar op een paar machines testen waarbij ook maar een paar games gebruikt mochten worden. 

Dit alles duidt er op dat Qualcomm zijn beloftes niet waar kan maken. Misschien dat dit een klassiek geval is van ‘Overpromise underdeliver’. Of dat ook echt zo is zullen we zien in het eindproduct. Hopelijk zijn het softwareproblemen, anders zit Qualcomm met de gebakken chips.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.