Deze beroemdheid vloog als eerste in een vliegende auto

© KleinVision

Deze beroemdheid vloog als eerste in een vliegende auto
26 april om 22:05
Laatste update: 26 april om 23:02

De Slowaakse vliegtuigfabrikant Klein Vision heeft de eerste passagiersvlucht met zijn vliegende auto gemaakt. Componist Jean Michel Jarre had de eer om plaats te nemen in het prototype van de AirCar.

De Franse artiest vertrok van een vliegveld in de Slowaakse stad Piestany en landde in Nitra, waar hij vervolgens optrad tijdens een festival. De vlucht duurde maar een paar minuten. Klein Visions AirCar heeft in de achterkant een BMW-motor zitten van 160 pk, goed voor een comfortabele vlucht bij snelheden van rond de 191 kilometer per uur op een hoogte van bijna 2500 kilometer. Het model weegt 1100 kilogram.

De AirCar maakte zijn eerste proefvlucht al in 2021. In iets langer dan een halfuur vloog de auto van vliegveld in Nitra naar de luchthaven in Bratislava. In januari 2022 ontving de auto zijn luchtwaardigheidscertificaat. Klein Vision zegt dat het prototype 130 vlieguren en 520 succesvolle opstijgingen en landingen heeft gemaakt.

Geavanceerder model op komst

De AirCar bevat meerdere componenten die zijn ontworpen om naadloos te wisselen tussen grond- en vliegreizen. De romp is aerodynamisch en maakt opstijgen makkelijk, maar biedt ook genoeg ruimte voor een passagier om comfortabel te zitten. Tijdens het rijden gebruikt het voertuig een spoiler en pitch-bars om neerwaartse kracht te genereren.

Daarnaast heeft de auto intrekbare vleugels, een invouwbare staart en een parachute-systeem. De AirCar zou in twee minuten en vijftien seconden veranderen van een auto in een vliegtuig.

Momenteel werkt Klein Vision aan blauwdrukken van een geavanceerder model met een lichtere en brandstofzuinigere motor. Die moet snelheden van 300 kilometer per uur kunnen halen en afstanden van 1000 kilometer overbruggen.

Lees meer nieuws over vliegende auto's en volg ook ons WhatsApp-kanaal.