©Unsplash

NS wil zijn hoofdconducteurs mogelijk bodycams geven

NS wil zijn hoofdconducteurs mogelijk bodycams geven

27 april - 13:46

Het werk van een hoofdconducteur en servicemedewerker kan gevaarlijk zijn. Mishandeling van NS-personeel komt helaas voor, naast problemen tussen reizigers waarbij het personeel moet optreden. Bepaalde werknemers dragen daarom een bodycam. Nu is het nog een test, maar binnenkort hakt de NS de knoop door om het op bredere schaal in te voeren.

Sinds half januari test NS de bodycams onder ruim 100 personeelsleden op de trein. Het gaat dan altijd om hoofdconducteurs en servicemedewerkers. De camera staat niet standaard aan, maar als het personeel het inschakelt wordt er meteen beeld en geluid opgenomen. Dit komt van pas als bewijsmateriaal wanneer er geen ooggetuigen aanwezig zijn als een probleem zich voordoet. En vooral: als materiaal voor de politie om verdachten op te sporen.

Test met bodycams

De test stopt binnen twee maanden, zo schrijft demissionair staatssecretaris Heijnen in een brief aan de Tweede Kamer. Zo grijpt Heijnen onder andere terug naar de drie minuten stilte die recent werden gehouden tegen agressie tegen medewerkers: “De actie waarbij 3 minuten is stilgestaan door het OV op 20 april heeft daarom hopelijk óók een duidelijk signaal afgegeven. Het hoort voor zich te spreken dat OV-medewerkers met respect behandeld worden. Daar dragen we allemaal verantwoordelijkheid voor.”

Wanneer de proef over twee maanden eindigt, dan geeft de NS aan of het breder wordt uitgerold. Zo ja, dan wil het zorgen voor een wenperiode en een onderzoek hoe de cams zo effectief mogelijk kunnen worden ingezet. Dat is mede belangrijk omdat verkeerd gebruik juist kan zorgen voor eerdere escalatie en dat levert meer agressie op. 

Veiligheidsmedewerkers NS

Helemaal nieuw zijn camera’s voor NS-personeelsleden niet: 700 veiligheidsmedewerkers op de trein zijn al van een gewone camera voorzien sinds 2018. Het gaat nu dus om een andere groep NS-personeel die dit soort technische hulpmiddelen straks mogelijk ook krijgen.

Lees meer over de Nederlandse Spoorwegen, of blijf op de hoogte via de Bright-app voor iOS of Android.