Deze nieuwe e-bike is veel lichter en goedkoper dan een VanMoof

© Fiido

Deze nieuwe e-bike is veel lichter en goedkoper dan een VanMoof
29 april om 23:37
Laatste update: 30 april om 00:50

De e-bike-maker Fiido heeft een opvallend lichte elektrische fiets aangekondigd. De Fiido Air weegt minder dan 14 kilogram en het prijskaartje is tijdelijk ook licht. Maar je zult wel even op deze elektrische stadsfiets moeten wachten.

De nieuwe Fiido Air is een e-bike die je met zijn 13,75 kg gerust een lichtgewicht kunt noemen. Het is dan ook een elektrische fiets die vooral bedoeld is voor ritjes in de stad. Momenteel verkoopt Fiido hem in de pre-order voor 1799 euro. De adviesprijs wordt uiteindelijk 2799 euro, maar tijdelijk betaal je dus duizend euro minder. Zo'n actie lijkt Fiido te hebben afgekeken van rivaal VanMoof, dat ook meermaals zijn nieuwste e-bikes de eerste maanden veel goedkoper aanbood.

De Fiido Air ziet er minimalistisch uit met een strak frame, gemaakt van carbon. Ook de voorvork, het stuur en de zadelpen zijn van carbon. "Behalve de koplampen en achterlichten is er geen spoor van elektriciteit zichtbaar", aldus de fabrikant. Maar een bagagedrager en spatborden ontbreken, die zul je zelf moeten regelen. De verlichting is daarentegen wel ingebouwd.

Ontgrendelen met vingerafdruk

De elektrische stadsfiets heeft een achterwielmotor met 250W en 40 Nm-koppel en beschikt over een koppelsensor. Beide zijn gemaakt door de leverancier Mivice. De onderdelen van dat bedrijf vind je ook in e-bikes van onder meer Tenways en Huyser. Er zijn drie standen voor de trapondersteuning, tot 25 kilometer per uur.

Ontgrendelen van de e-bike kan met je vingerafdruk op de speciale knop in de bovenbuis, of met de mobiele app. Daarnaast levert Fiido ook een eigen smartwatch, die je aan de fiets kunt koppelen. Die Fiido Mate Watch krijg je er in de pre-order gratis bij, of kost later 99 euro. 

De batterij heeft een capaciteit van 209 Wh en zit in de onderbuis verwerkt. De maximale actieradius is volgens Fiido 80 kilometer. Dat is tegenwoordig niet al te veel voor een nieuwe e-bike, maar dit is dan ook bovenal een stadsfiets. Er is wel optioneel een extra batterij verkrijgbaar, waarmee je de actieradius verdubbelt.

Riemaandrijving en schijfremmen

Verder beschikt de e-bike over een Gates-riemaandrijving en hydraulische schijfremmen van Shimano. De Fiido Air heeft geen schermpje op het stuur, omdat dit volgens Fiido afbreuk zou doen aan het minimalistische ontwerp. 

Het maximale laadgewicht is 120 kg en de e-bike is geschikt voor mensen met een lengte tussen 1,70 en 1,95 meter.

Levertijd

Als je de Fiido Air nu bestelt voor 1799 euro, dan moet je nog maanden wachten tot je de elektrische fiets in huis hebt. De levering van de e-bikes begint pas in augustus.

Dat is een vrij lange levertijd. Zelfs VanMoof belooft tegenwoordig een levering 'binnen zeven dagen' als je zijn VanMoof S5 bestelt. Maar voor de VanMoof betaal je maar liefst 3298 euro.

Wil je zelf ruim dertig nieuwe e-bikes proberen? Kom dan naar onze nieuwe E-bike Party.

Blijf op de hoogte over nieuwe elektrische fietsen met ons WhatsApp-kanaal.