©MindAffect

Gehoortest werkt volledig via hersensignalen: patiënt hoeft alleen te luisteren

Gehoortest werkt volledig via hersensignalen: patiënt hoeft alleen te luisteren

30 april om 16:48

Het Nederlandse MindAffect heeft 1,1 miljoen euro opgehaald om gehoortest Aurora op de markt te zetten. Met deze test hoeft de patiënt alleen te luisteren en verder niets te doen.

Gebruikelijk moeten patiënten bij een gehoortest aangeven of ze specifieke geluiden horen, maar dat is niet praktisch bij mensen die niet goed kunnen communiceren. Denk aan kinderen of ouderen.

De gehoortest van MindAffect is bijzonder, omdat deze werkt door de hersensignalen te meten. De patiënt krijgt een armband, hoofdband en koptelefoon om, waarna er naar een stille video gekeken wordt terwijl er piepjes te horen zijn. Door de hersensignalen te meten, weten de onderzoekers dan precies hoe goed die persoon hoort.

De patiënt hoeft verder alleen maar te ontspannen, en aan het eind wordt het resultaat in een grafiek geplaatst. In die grafiek wordt voor elk oor onderscheid gemaakt tussen vier verschillende frequenties.

Meer testen

Het Nederlandse bedrijf werkt ook aan testen voor gehoor en zicht, speciaal voor jonge kinderen. Ook is er een test voor oudere patiënten in de maak om glaucoom te meten. Al deze testen werken via vergelijkbare technologie.

Blijf op de hoogte van het laatste technieuws via de Bright Nieuwsbrief.