© TAO project

Hoogste observatorium op aarde in gebruik genomen – waar dient het voor?

Hoogste observatorium op aarde in gebruik genomen – waar dient het voor?

1 mei om 14:30

Het hoogstgelegen observatorium op aarde werd dinsdag geopend in Chili. Astronomen zullen het gebruiken om meer te weten te komen over de vroegste jaren van het universum.

Het University of Tokyo Atacama Observatory (TAO) is het hoogstgelegen observatorium op aarde. TAO bevindt zich in het Andesgebergte in Chili, op een hoogte van 5.640 meter. Het vorige record stond op naam van de Atacama Large Millimeter Array, dat zich op een hoogte van 5.050 meter bevindt.

Dat TAO zich op zo’n grote hoogte bevindt, is belangrijk. TAO is een infraroodtelescoop en op de hoogte waar die zich bevindt, is de atmosfeer in die golflengtes zo goed als doorzichtig. De twee infraroodinstrumenten in de telescoop, SWIMS en MIMIKUZU, zullen gebruikt worden om respectievelijk sterrenstelsels van het vroege universum en regio’s waar zich sterren vormden te observeren. 

De grote vragen

Yuzuru Yoshii, die al 26 jaar werkt als manager van het project, zegt in een persbericht dat de telescoop gebruikt moet worden om de grote vragen over het universum te beantwoorden. TAO zal gebruikt worden om te achterhalen hoe planeten, sterren en sterrenstelsels ontstaan. 

Ook de evolutie van supermassieve zwarte gaten, zoals die in het centrum van de Melkweg, moet met TAO worden bestudeerd. Ten slotte hopen de makers van de telescoop dat wetenschappers er ook onverwachte ontdekkingen mee gaan maken. 

Meer over wetenschap, en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.