© Unsplash

Het eerste 6G-apparaat heeft 20 keer sneller internet dan 5G

Het eerste 6G-apparaat heeft 20 keer sneller internet dan 5G

2 mei om 22:59

Terwijl wij in Nederland nog niet eens de snelle versie van 5G hebben, is er in Japan al een eerste apparaat met de opvolger: 6G. Die technologie is tot wel 20 keer zo snel als 5G.

Het verschil tussen 5G en 6G heeft te maken met de radiogolven die worden gebruikt. Bij 5G is de frequentie van die golven vaak lager dan 6 GHz, maar het allersnelste 5G mmWave kan ook 40 GHz gebruiken. 6G gaat nog een stap verder en zal waarschijnlijk een nog hogere frequentie tussen de 100 en 300 GHz gaan gebruiken. Deze frequentie klinkt misschien hoog, maar het valt nog steeds binnen de grenzen van radiogolven. 

De grote Japanse techbedrijven DOCOMO, NTT, NEC en Fujitsu werkten sinds 2021 samen aan het eerste apparaat met 6G. 

Enorme snelheden

Het resultaat is een gadget dat data met 100 gigabits per seconde (Gbps) kan ontvangen als het tot 100 meter van de verzendapparatuur af is. Daarvoor moet het wel een nieuw apparaatje aan boord hebben dat daadwerkelijk 6G kan ontvangen, net zoals oudere 4G-telefoons niet op het 5G-netwerk kunnen.

Door de enorme snelheden zijn er volgens experts oneindige mogelijkheden om verbonden te blijven. Zo kan je gaan videobellen in nog hogere kwaliteit of kan je zelfrijdende auto altijd verbonden zijn met het netwerk.

Duurt lang

Het duurt nog jaren voordat grote groepen consumenten 6G kunnen gebruiken. De eerste internationale 6G-standaard wordt op zijn vroegst pas in 2030 verwacht.

5G kan ook nog sneller

Intussen heeft 5G ook zijn snelheidslimiet nog niet bereikt. Samsung werkt namelijk samen met chipmaker Qualcomm aan een nieuw protocol voor 5G-netwerken dat het dataverkeer met twintig procent versnelt. 

Lees meer over internet en abonneer je op onze nieuwsbrief.