Het regende klachten over NPO Start, maar er is goed nieuws

© NPO

Het regende klachten over NPO Start, maar er is goed nieuws
3 mei om 01:11
Laatste update: 3 mei om 01:30

De publieke omroep heeft eind vorig jaar bewust de nieuwe NPO Start-app vol met gebreken en ontbrekende functies gelanceerd. De leidinggevenden van NPO Start begrijpen de onvrede daarover, maar zeggen dat er geen andere mogelijkheid was.

Eind vorig jaar maakte de NPO de overgang naar een nieuwe NPO-app. Het leidde tot een grote stroom klachten. Op oudere smart-tv’s van Samsung, LG, Sony en Philips werkt de app sindsdien niet meer. Ook waren veel gebruikers boos over het ontbreken van allerlei functies in de nieuwe app. Bovendien waren er problemen met de zoekfunctie en met Apple TV. 

Veel problemen nu opgelost

De afgelopen weken heeft de NPO de meeste problemen met NPO Start opgelost. Zo keerde in april ook weer de functie om favoriete programma’s op te slaan terug.

Het wachten is nog op de mogelijkheid om een apart profiel voor kinderen te maken. De app keert niet meer terug op oudere smart-tv’s, omdat dit volgens de NPO te veel geld zou kosten en omdat de veiligheidsrisico’s op oude systemen te groot zouden zijn.

Tijdsdruk door aflopend contract

De problemen ontstonden door de enomre tijdsdruk waarmee de nieuwe app ontwikkeld moest worden, zeggen de leidinggevenden van NPO Start tegen NRC. "We stonden onder grote tijdsdruk, er is terecht zo veel geklaagd", aldus NPO Start-manager Mezen Dannawi.

Daarbij speelde mee dat niet alleen de app maar ook de infrastructuur tegelijk vernieuwd moest worden. Het platform kon mogelijke grote aantallen gelijktijdige kijkers niet aan. "We moesten wel live gaan met de nieuwe app in november. Het aflopende contract met een externe partij mochten we vanwege aanbestedingsregels niet verlengen. De auto moest blijven lopen, het dashboard moesten we dan maar noodgedwongen incompleet introduceren", aldus producteigenaar Sebastiaan Popma in de krant.

NPO Plus

NPO Start bereikt maandelijks in totaal zo'n 6 miljoen Nederlanders. Het aantal Plus-abonnees groeide vorig jaar met 100.000 tot 800.000. Met NPO Plus, dat 2,95 euro per maand kost, kun je programma’s een jaar lang terugkijken en zie je sommige series eerder dan op de lineaire televisie.

NPO Start heeft dit jaar een begroting van 75 miljoen euro, 30 miljoen meer dan vorig jaar. Een deel van dat geld gaat naar nieuwe exclusieve series, waarmee de streamingdienst een alternatief wil zijn voor partijen als Netflix, HBO Max, Amazon Prime Video en Disney+. Welke series er dit jaar naar NPO Start komen, is nog niet besloten. Volgens Dannawi zoekt de NPO vooral naar 'spannende, doorlopende verhalen zonder wekelijkse spanningsboog, die meer binge-waardig zijn'.

Lees meer nieuws over streamingdiensten en blijf op de hoogte met onze nieuwe app.