AI-race maakt slachtoffers: burnout door hoge druk, lange dagen

©Unsplash

AI-race maakt slachtoffers: burnout door hoge druk, lange dagen

AI-medewerkers van grote techbedrijven melden last te hebben van hoge werkdruk, lange dagen en lage motivatie: "Een oplossing verzinnen voor een probleem dat niet bestaat".

AI-medewerkers van grote techbedrijven zoals Google, Microsoft en Amazon, moeten razendsnel aan nieuwe AI-tools werken om zo de concurrentie bij te houden. Daarbij wordt weinig rekening gehouden met de effecten van deze tools op de wereld, vertellen verschillende anonieme medewerkers aan CNBC.

Volgende de medewerkers bestaat een groot deel van hun werk nu aan het tevreden houden van aandeelhouders en achter OpenAI aanrennen. Ze voelen daarbij veel druk en moeten lange dagen maken.

Daarbij wordt niet altijd rekening gehouden met wat deze AI-ontwikkelingen doen met onder andere privacy, of het klimaat. Een AI-engineer bij Microsoft zegt tegenover CNBC dat het bedrijf rond ethiek en veiligheid steken laat vallen om sneller te zijn.

Probleem dat niet bestaat

Wat de medewerkers tevens lastig vinden, is dat ze vooral aan AI werken omdat het AI is. Niet omdat het een probleem oplost of klanten er wat aan hebben. Een onafhankelijke softwaremaker zegt: "Vaak word je gevraagd om een oplossing te verzinnen voor een probleem dat niet bestaat, met een tool die je niet wil gebruiken."

De AI-engineer van Microsoft vertelt hoe een collega een probleem had opgelost via een algoritme waar geen generatieve kunstmatige intelligentie voor nodig was. Die oplossing werd opzij gezet voor een oplossing waar wel een taalmodel aan te pas kwam. Zelfs terwijl het minder efficiënt, langzamer en duurder was. Veel taken draaien volgens de medewerker nu vooral om het creëren van AI-hype.

Lees meer over kunstmatige intelligentie, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.