Deze uitgelekte mail verklapt waarom Microsoft miljarden in OpenAI pompte

©Unsplash

Deze uitgelekte mail verklapt waarom Microsoft miljarden in OpenAI pompte
1 mei om 22:21
Laatste update: 1 mei om 22:26

Microsoft heeft de afgelopen jaren meer dan 13 miljard dollar in OpenAI gestoken. Uit interne mails blijkt nu dat de softwarereus dat deed omdat het vreesde op AI-gebied achter te lopen op concurrent Google.

De e-mail in kwestie dateert van 2019, maar werd dinsdag pas vrijgegeven als onderdeel van een antitrust-rechtszaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen Google. In de mail schrijft Microsoft-cto Kevin Scott aan ceo Satya Nadella en mede-oprichter Bill Gates dat het bedrijf 'meerdere jaren' achterloopt op de concurrentie inzake AI. Hij wees daarbij specifiek naar rivaal Google, dat toen al grote bedragen investeerde in de technologie.

Nadella stuurde de mail door naar Amy Hood, cfo bij Microsoft. Grote delen van het gesprek zijn niet zichtbaar, maar het is duidelijk dat Microsoft snel schakelde na de mail. Een maand na het gesprek had Microsoft een miljard dollar geïnvesteerd in OpenAI. Intussen heeft de techreus al meer dan 13 miljard in het bedrijf gestoken. 

Microsoft Copilot

De laatste maanden is Microsoft massaal begonnen met de uitrol van AI-producten. Het bedrijf steekt die in de Office-apps, de zoekmachine Bing, de Edge-browser en nog veel meer. Nieuwe Windows-computers krijgen zelfs een Copilot-knop, om makkelijk de AI-assistent van het bedrijf te kunnen gebruiken.

Het is niet duidelijk wie de beslissing nam. Vorige week berichtte Business Insider dat Bill Gates nog altijd een grote rol speelt bij de besluitvorming binnen Microsoft. Gates vertrok in 2008 bij het bedrijf. Twaalf jaar later gaf hij ook zijn bestuursfunctie bij Microsoft op.

Lees meer nieuws over AI, en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.