Spotify in hoge geluidskwaliteit komt er eindelijk aan

© Freepik

Spotify in hoge geluidskwaliteit komt er eindelijk aan

Het duurt al ruim drie jaar, maar het beloofde Spotify-abonnement met hoge geluidskwaliteit lijkt nu dichterbij dan ooit. Delen van de nieuwe Spotify-interface zijn gelekt en die tonen de nieuwe lossless-functies.

In februari 2021 kondigde Spotify al een HiFi-abonnement met betere audiokwaliteit aan. Gebruikers wachten er nog altijd op, maar de introductie lijkt nu aanstaande te zijn. Het lek van Reddit-gebruiker OhItsTom toont beelden van de nieuwe user-interface van Spotify-versie 1.2.36. Daarop zie je naast de huidige geluidskwaliteitsinstellingen een nieuwe functie genaamd 'lossless' staan. Deze hoogst mogelijke geluidskwaliteit biedt een maximale bitrate van 1.411 kbps wanneer je streamt, maar de hoogst mogelijke bitrate ligt nóg hoger.

De hoogst mogelijke bitrate van het nieuwe abonnement zou op 2.117 kbps liggen. Je speelt dan muziek af op 24-bit, 44.1 kHz FLAC - vergelijkbaar met cd-kwaliteit. Op de beelden is te zien dat deze afspeelmodus alleen beschikbaar is als het nummer dit ondersteunt.

Bijna 16 MB dataverbruik per minuut?

Bij elke kwaliteitsinstelling wordt het dataverbruik vermeld. Als het lek klopt, krijgt je databundel het zwaar te verduren wanneer je gebruikmaakt van de hoogst mogelijke geluidskwaliteit. Waar de huidige hoogst mogelijke kwaliteit van 320 kbps 2MB per minuut verbruikt, slokt lossless audio maar liefst 15,9MB per minuut van je databundel op.

Om dit überhaupt voor elkaar te kunnen krijgen - en waarom zou je bij een gelimiteerde databundel - moeten alle omstandigheden wel ideaal zijn. Zo moet het apparaat waarop je luistert lossless audio kunnen ondersteunen, net als je internetverbinding en de luidspreker waarmee je luistert.

De nieuwe UI laat zien of dat het geval is. Zo zie je dat Spotify aanbeveelt om lossless audio via een bedrade koptelefoon of een speaker te luisteren. Voor draadloze toepassingen wordt Spotify Connect aanbevolen boven bluethooth, omdat de meeste apparaten die daar gebruik van maken geen lossless audio ondersteunen.

Hoe heet het abonnement?

De Reddit-lekker zegt verder dat de nieuwe features in de UI nog niet daadwerkelijk functioneren, maar wel representatief zijn voor het uiteindelijke abonnement. Een tweede gelekte afbeelding suggereert dat Spotify ook al een naam heeft voor zijn nieuwe abonnement. Lossless komt op vrijwel elk beeld terug, wat doet vermoeden dat het nieuwe abonnement als Spotify Lossless in de markt wordt gezet.

Lees meer nieuws over Spotify en blijf op de hoogte met onze nieuwe app.