© Unsplash

X vat nieuws samen met AI

X vat nieuws samen met AI

4 mei om 19:00

X gaat trending nieuwsverhalen samenvatten met behulp van zijn AI Grok. Dat moet gebeuren aan de hand van posts van X-gebruikers.

De functie is tot nu toe enkel beschikbaar voor Premiumgebruikers in de Verenigde Staten. Zij kunnen op de pagina ‘Voor jou’ verhalen vinden die op dat moment populair zijn binnen hun netwerk op het platform. Wanneer zij daarop klikken, kunnen zij een door AI gegenereerde samenvatting krijgen van het nieuws en waarom het relevant is. Daaronder krijgen zij populaire posts van gebruikers over het onderwerp te zien.

Opvallend genoeg werkt Grok niet door artikelen van nieuwsmedia te lezen en samen te vatten. De AI werkt enkel op basis van posts op het platform. Dat liet X-eigenaar Elon Musk weten aan journalist Alex Kantrowitz

Nog geen bronvermelding

Momenteel linkt Grok bij het samenvatten nog niet naar bronnen buiten X. Op lange termijn moet dat wel gebeuren. Dat laat Igor Baboesjkin, een werknemer bij xAI, weten aan Kantrowitz.

X is niet het eerste techbedrijf dat werkt aan AI-technologie om nieuwsberichten samen te vatten. Ook andere techreuzen als Google doen dat. Het grote verschil is dat de AI van die bedrijven wel degelijk gewoon nieuwsberichten samenvat, niet de discussie eromheen door gebruikers. 

Meer over sociale media of abonneer je op onze nieuwsbrief.