Dit is de best verkopende smartphone van dit moment

©Unsplash

Dit is de best verkopende smartphone van dit moment
6 mei om 17:12
Laatste update: 7 mei om 11:44

Apple en Samsung vechten al jaren om de podiumplaats voor populairste smartphone. De cijfers over het eerste kwartaal zijn binnen en wat blijkt: Apple stond ruim bovenaan – maar met welk toestel?

Nou, de iPhone 15 Pro Max was de best verkopende smartphone ter wereld in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat berekende marktanalist Counterpoint. De iPhone 15 Pro Max was goed voor 4,4 procent van alle verkochte smartphones, gevolgd door de normale iPhone 15 met 4,3 procent. De iPhone 15 Pro staat op de derde plaat, gevolgd door de iPhone 14. Samsung scoort één top vijf-plaats met de Galaxy S24 Ultra.

De top vijf komt aardig overeen met die van vorig jaar, al was het toen de iPhone 14 die bovenaan stond, gevolgd door de 14 Pro Max. Blijkbaar zijn de nieuwste versies van zowel de duurste als minst dure iPhone populair. Ook toen kwamen de gewone Pro en de gewone iPhone van een jaar eerder op plekken drie en vier, gevolgd door toen de Samsung Galaxy A13.

Pro-lijn belangrijk voor Apple

De Pro-lijn zorgt voor steeds meer inkomsten voor Apple. Inmiddels zijn de Pro-toestellen goed voor 50 procent van de verkopen, waar dat in 2020 nog maar 24 procent was. Kun je nagaan: ooit werden telefoons van boven de 1000 euro nog gezien als niche-product, inmiddels kost 's werelds populairste iPhone nog net geen 1500 euro.

De aanhoudende populariteit van de Pro Max is volgens Counterpoint wel opvallend. De duurste iPhone scoorde eerder al wel hoog in het feestdagenseizoen, als de nieuwe iPhones net verschenen zijn en alle fans hun Max kopen. Maar zelfs maanden later is de duurste iPhone dus nog steeds het meest in trek, wat volgens Counterpint wijst op 'groeiende trend in voorkeur voor high-end smartphones' onder consumenten. De reden is waarschijnlijk ook juist omdat telefoons goed zijn: ze blijven wat langer werken, waardoor we wat langer wachten en uiteindelijk wel een duurder toestel kopen – in de hoop op herhaling, of misschien omdat we vinden dat we het verdiend hebben.

De verkopen van die Pro-modellen zijn volgens Counterpoint zelfs nog meer waard dan die 50 procent: de Pro's zouden goed zijn voor ruim 60 procent van de smartphone-omzet van Apple. En dat is met 51 procent weer de grootste bron van omzet voor Apple. Dus je zou kunnen zeggen dat de Pro-modellen ongeveer net zoveel opbrengen als de diensten van Apple, of meer dan de Mac, Apple Watch en iPad bij elkaar.

Meer iPhone en mis niets met onze Bright-app.