iOS 18 gelekt: dit is nieuw in deze enorme update voor je iPhone

© Apple

iOS 18 gelekt: dit is nieuw in deze enorme update voor je iPhone
3 mei om 19:27
Laatste update: 4 mei om 00:02

iOS 18 verschijnt pas in september, maar er is al een hoop gelekt over de nieuwe functies in deze enorme update voor je iPhone. We zetten wat er tot nu toe naar buiten kwam voor je op een rij.

Apple haalt op 10 juni tijdens WWDC het doek van iOS 18: de volgende grote iPhone-update. Pas in september kun je er dan zelf mee aan de slag. Een grote verrassing wordt de update niet, want er is al een hele hoop gelekt. 

Let wel op: het is niet zeker dat al deze features ook in de uiteindelijke versie van iOS 18 opduiken. Zeker met de AI-functies is het nog maar de vraag of Apple de deadline haalt.

Meer vrijheid om thuisscherm aan te passen

Je krijgt met iOS 18 waarschijnlijk de mogelijkheid om app-icoontjes op het thuisscherm anders te ordenen, omdat Apple eindelijk witruimte toestaat. De icoontjes blijven wel op een onzichtbaar grid staan, maar ze hoeven dus niet meer allemaal aan te sluiten.

Grote aanpassingen voor Apple-apps

Er staan flinke updates voor praktisch alle Apple-apps klaar. Grotendeels door de toevoeging van AI. Apple Muziek kan straks afspeellijsten genereren, de Berichten-app voorspelt je zinnen en Safari krijgt een assistent om pagina's samen te vatten. Ook Mail, Foto's en Fitness moeten een flinke revisie krijgen, maar details ontbreken nog.

Voor de nieuwe Apple Kaarten-functies is geen AI nodig. Met aangepaste routes geef je aan via welke wegen je graag reist en met topografische kaarten krijg je meer details over je wandelroute, zoals hoogteverschillen en uitkijkpunten.

De meest opvallende update is voor de Rekenmachine-app van Apple. Deze app komt eindelijk naar iPads, krijgt een nieuwe interface, een zijbalk met eerdere sommetjes die je hebt uitgerekend en integratie met de Notities-app.

Ondersteuning voor RCS

De Berichten-app krijgt met iOS 18 ondersteuning voor RCS. Daardoor werkt het sturen van berichten tussen iPhones en Android-toestellen beter. Als je op dit moment een foto stuurt via de berichten-app van Android naar een iPhone-gebruiker, dan vindt er enorm veel compressie plaats.

Door ondersteuning voor RCS, de opvolger van sms bedacht door Google, zijn foto's niet alleen mooier, maar kun je onder andere ook video's en audioberichten sturen, zien of iemand aan het typen is en zien of iemand je bericht heeft gelezen.

Eindelijk een upgrade voor Siri

Het lijkt erop dat Apple eindelijk Siri gaat verbeteren zodat de slimme assistent weer nuttig wordt. Met behulp van taalmodellen kan Siri straks meer natuurlijke gesprekken voeren, wat in de praktijk ervoor zorgt dat de spraakassistent beter snapt wat je vraagt.

Ook zou Siri sterker geïntegreerd worden met Berichten en Shortcuts. Dankzij AI zou Sir straks ook beter begrijpen hoe iPhone-apps werken. Je zou dan je iPhone kunnen vragen om iets te doen, waarna Siri dat binnen apps voor je kan uitvoeren.

Meer AI-functies

Apple zal waarschijnlijk in iOS 18 ook op andere manieren flink uitpakken met kunstmatige intelligentie. Het bedrijf investeert zelf flink in deze technologie, maar is ook in gesprek met Google en OpenAI om hun technologie in te zetten voor nieuwe functies.

Iets waar Apple zich mee wil onderscheiden, is dat sommige AI-functies op het apparaat zelf draaien en dus niet verbinding maken met cloudservers. Daar wordt de nieuwe A18-chip voor gebruikt. Dat heeft allemaal te maken met Apple's nadruk op privacy.

Het nieuwe AI-taalmodel van Apple, genaamd 'Ajax', kan op het apparaat zelf eenvoudige antwoorden genereren. Maar voor complexere vragen zou het systeem wel contact moeten maken met een server. Volgens AppleInsider krijgen gebruikers ook eerst privacywaarschuwingen te zien voordat 'Ajax' informatie uit Safari of de Berichten-app gebruikt.  

Lees meer nieuws over Apple, of blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.