Apple onthult nieuwe iPad Air: sneller en nu in twee formaten

©Apple

Apple onthult nieuwe iPad Air: sneller en nu in twee formaten
7 mei om 16:09
Laatste update: 7 mei om 17:31

Apple heeft de nieuwe iPad Air onthuld: in het vertrouwde formaat van 11-inch en een grotere van 13-inch. De nieuwe iPads draaien op de snellere M2-chip.

De nieuwe iPads verschijnen ruim twee jaar na de vorige iPad Air, die alleen in 11-inch verkrijgbaar was en op een Apple M1-chip draaide. Dit nieuwe model heeft dus de snellere M2-chip die zo'n 15 tot 25 procent sneller is dan de M1, maar alles bij elkaar is de nieuwe iPad Air 50 procent sneller dan zijn voorganger.

De iPad Air is er nu dus ook in het 13-inch formaat. Voorheen was dat grootste schermformaat er alleen bij de iPad Pro, vanaf een kleine 1500 euro. Nu is er dus ook een iPad Air met een groot scherm voor een lagere prijs.

Bekende strategie

Met deze twee-maten-strategie sluit de iPad Air aan op de rest van het Apple-aanbod. Ook de iPhone, iPhone Pro, iPad Pro, Apple Watch, MacBook Air en MacBook Pro zijn namelijk allemaal te krijgen in twee formaten. Volgens Apple kiest bij de iPad Pro de helft van de gebruikers voor het grotere scherm, dus er was nog groeiruimte voor de Air.

De iPad Air gebruikt een 60Hz lcd-scherm, waar de iPad Pro een oled-scherm heeft. De iPad Air kan gebruikt worden in combinatie met de tweede generatie Apple Pencil, die magnetisch kan worden opgeladen op de rand van de tablet. Met het Magic Keyboard kan de iPad Air in een soort laptop worden veranderd, compleet met toetsenbord en trackpad.

Kleine verbeteringen

Ook nieuw: de selfiecamera zit voortaan op de lange kant van het scherm. De 'gewone' iPad was daar de eerste mee, alle andere iPads hadden de selfiecamera altijd op de korte kant van het scherm. Dat is onhandig wanneer je bijvoorbeeld videobelt terwijl je iPad in het Magic Keyboard staat. Dan staat de camera niet in het midden en vrij laag, waardoor je gesprekspartner je neusgaten inkijkt.

De iPad Air is er in de kleuren sterrenlicht en spacegrijs, en in pastelblauw en pastelroze. De 11-inch Air is er vanaf 719 euro, het 13-inch model start bij 969 euro. Duurdere versies hebben meer opslag, ook is er weer een versie met ondersteuning voor mobiel internet die 170 euro extra kost.

Ook een nieuwe iPad Pro

Apple presenteerde vandaag ook een grote upgrade voor de iPad Pro, met onder meer een krachtige M4-chip en een OLED-scherm. Lees hier alles over de nieuwe iPad Pro.

Volg meer nieuws over Apple met onze nieuwe app en ons WhatsApp-kanaal.