© Apple

iPad Pro flink vernieuwd: oled-schermen, gloednieuwe M4-chip en dunner dan ooit

iPad Pro flink vernieuwd: oled-schermen, gloednieuwe M4-chip en dunner dan ooit

7 mei om 18:53
Laatste update: 7 mei om 18:53

Apple heeft de vernieuwde iPad Pro onthuld. Opnieuw is de krachtigste tablet er in twee formaten. Nieuw zijn de oled-schermen, voor het eerst in een iPad. Ook is het ontwerp vernieuwd: de iPad Pro is het dunste Apple-product ooit. En ook de M4-chip is nieuw: anders dan voorheen maakt de nieuwste Apple-chip zijn debuut in een iPad.

Apple probeert de iPad Pro dit keer wat verder van de iPad Air af te zetten. In het verleden had de Pro vooral een fraaier scherm dan de Air, dit jaar wordt de afstand weer wat duidelijker. Ten eerste dus door die schermtechniek. De iPad Pro-modellen waren al de enige met 120Hz-schermen, nu zijn dat ook nog eens oled-schermen met betere kleurweergave en een oneindig contrast.

Ook het grootste minpunt van oled wordt verholpen. Oled is namelijk minder fel dan lcd, maar Apple heeft twee oled-schermen in de iPad Pro gebouwd: Tandem OLED noemt het bedrijf dat. Daardoor is de helderheid 1000 nits, met 1600 nits piekhelderheid. De iPad Pro is er in de schermformaten 11 en 13 inch. Net als bij de bureau-monitoren van Apple is ook de iPad Pro met een speciale nano-coating beschikbaar, voor minder schitteringen.

Dunste Apple-product ooit, en snelste?

De iPad Pro is stukken dunner geworden. De 11-inch iPad Pro is 5,3 millimeter dik, de 13-inch slechts 5,1 millimeter. Daarmee zijn de nieuwe iPads het dunste Apple-product ooit: dunner dan iPhones, dunner zelfs dan de flinterdunne iPod nano die tot nu toe het record had.

Bovendien draaiden de vorige iPad Pro's op een Apple M2-chip, en springen ze nu naar de M4-chip. Die is tot 50 procent sneller dan de M2. De GPU heeft 10 kernen en biedt voor het eerst ondersteuning voor games met ray-tracing op de iPad: de graphics zijn tot 4x sneller dan op de M2. Daar komt een betere passieve koeling bij, waardoor deze nieuwe iPad Pro tot 4 keer sneller is dan zijn voorganger.

Volgens Apple is de M4-chip ontwikkeld met het oog op kunstmatige intelligentie. Het is voor het eerst dat de nieuwste M-chip van Apple zijn debuut maakt in een iPad, tot nu toe had een Mac of MacBook altijd de primeur, en volgde de iPad later. De neural engine in de M4 is volgens Apple 60 keer sneller dan de eerste neural engine die in de Apple A11-chip zat. Volgens Apple is dat AI-deel van de M4 sneller dan welke andere neurale engine in welke andere normale computer dan ook.

Andere kleine vernieuwingen

Ook nieuw: de selfiecamera zit voortaan op de lange kant van het scherm. De 'gewone' iPad was daar het eerste mee, alle andere iPads hadden de selfiecamera altijd op de korte kant van het scherm. Dat is onhandig wanneer je bijvoorbeeld videobelt terwijl je iPad in het Magic Keyboard staat. Dan staat de camera niet in het midden en vrij laag, waardoor je gesprekspartner je neusgaten inkijkt.

Verder is de camera achterop vernieuwd, met een verbeterde LiDAR-scanner en is er een nieuw soort flitser. Samen met AI kan de iPad Pro daarom een stuk beter gebruikt worden als scanner: foto's van documenten zien er dan niet meer uit als foto's, maar als een nette scan.

Nieuwe accessoires

Nieuw zijn de accessoires voor de iPad Pro. Bij een iPad Pro hoort immers een... Apple Pencil Pro, precies. Er zit een nieuwe sensor in de Apple Pencil Pro, waardoor je in de pen kan knijpen om een menu met verschillende soorten pennen en penselen op te roepen.

Een trilmotor in de Pencil geeft feedback, en door de Pencil te kantelen kun je verschillende soorten pennen selecteren. Zo voel je bijvoorbeeld ook een tikje van de pen als je afbeeldingen versleept en bijvoorbeeld het midden van het scherm bereikt. Ook zit de Zoek mijn-functie in de Apple Pencil Pro, zodat je de stylus makkelijk terug kan vinden als je hem kwijt bent. De Pencil Pro werkt ook met de nieuwe iPad Air en kost 149 euro.

Het nieuwe Magic Keyboard

Het vorige Magic Keyboard had een soort rubberachtig materiaal rondom de toetsen. Dit nieuwe model heeft aluminium rondom, net zoals bij de MacBooks.

Bovendien heeft dit Magic Keyboard een groter trackpad en een functierij boven de cijfers, met knoppen voor schermhelderheid en volume. Die rij ontbrak op het voorgaande Magic Keyboard. Dit nieuwe Magic Keyboard kost 349 euro voor de 11-inch versie en 399 euro voor het 13-inch model.

De iPad Pro 11 inch is er vanaf 1219 euro, het 13 inch-model start bij 1569 euro. Duurdere versies hebben meer opslag, ook is er weer een versie met ingebouwde mobiele data, dat kost 250 euro meer.

iPad Air

Apple presenteerde vandaag ook de nieuwe iPad Air, die voor het eerst in een groter formaat verschijnt. Lees hier alles over de nieuwe iPad Air.

Blijf op de hoogte over Apple met onze nieuwe app en ons WhatsApp-kanaal.