© Cityshuttle

Supersmalle bestelwagen is de toekomst van bezorgen – en frustratie voor fietsers

Supersmalle bestelwagen is de toekomst van bezorgen – en frustratie voor fietsers

8 mei om 12:58

E-bikes worden al jarenlang gebruikt om pakjes te leveren. Maar wat als een pakje te groot is voor een fietskoerier? Het Britse bedrijf Cityshuttle ontwikkelde daarvoor de ePack, een combinatie tussen een elektrische fiets en een bestelwagen.

De ePack ziet er langs de zijkant bijna uit als een mini-vrachtwagen. Het voertuig zelf is een vierwieler, de trailer die eraan hangt heeft er nog eens twee. De trailer van de ePack heeft een laadruimte met een inhoud van 4.000 liter. Dat is ongeveer evenveel als een Fiat Doblò of een Ford Transit Connect. Het grote verschil is dat je geen versnellingspedaal zal vinden in de ePack. 

In plaats daarvan versnel je met pedalen, aangedreven door twee elektromotoren van 250 watt. Die zorgen ervoor dat de ePack snelheden tot 25 kilometer per uur kan halen. De motoren halen stroom uit een vervangbare lithium-ionbatterij, die volgens Cityshuttle een rijbereik van 60 tot 100 kilometer mogelijk maakt. Het exacte bereik hangt af van verschillende factoren, zoals het terrein en het aantal pakjes dat het voertuig vervoert. In totaal kan de ePack maximaal 350 kilogram aan vracht vervoeren. 

Dun genoeg voor fietspaden

Hoewel het voertuig dus een even grote laadruimte heeft als een volwaardig bestelbusje, kan je er wellicht minder vracht mee vervoeren. Het voordeel is dan weer dat de ePack dun genoeg is om ook op fietspaden te rijden. De e-bike-bestelwagen is slechts 90 centimeter breed en meet 5 meter in de lengte. 

Het voertuig is uitgerust met zes wielen van 20 inch. Die bestaan uit een aluminiumlegering. Om af te remmen krijg je hydraulische schijfremmen. Ook inbegrepen zijn een LED-verlichtingsysteem, inclusief richtingaanwijzers, een startonderbrekersysteem, een beveiligingscamera en afsluitbare deuren. Ten slotte is het voertuig uitgerust met twee QLED-schermen, een aan elke kant van de trailer. Als je naast je pakjesdienst wil bijverdienen, kan je daarop reclames laten afspelen.

Al in Londen te zien

De voertuigen rijden volgens het bedrijf, dat met New Atlas sprak, al rond in Londen. Hoeveel exemplaren er al verkocht zijn, is niet bekend. Voorlopig kunnen enkel bedrijven ze kopen. Binnenkort brengt Cityshuttle ook een variant die passagiers kan vervoeren op de markt. Of en wanneer de voertuigen ook naar andere landen komen, is niet bekend. Ook de prijs van een ePack is niet zichtbaar op de site van het bedrijf.

Volg meer nieuws over elektrische fietsen met onze nieuwe app.