Met deze simpele aanpassing krijgen zonnepanelen een boost

© uOttawa

Met deze simpele aanpassing krijgen zonnepanelen een boost
8 mei om 22:31

Wetenschappers aan de universiteit van Ottawa hebben de efficiëntie van een bepaald type zonnepaneel met 4,5 procent verhoogd door er simpelweg reflectoren onder te plaatsen. Die kaatsen meer licht op de zonnepanelen zelf.

De reflectoren worden rechtstreeks onder de zonnepanelen geplaatst en hebben een felle witte buitenkant. Dat moet de hoeveelheid teruggekaatst licht maximaliseren. De truc werkt alleen met zonnepanelen die aan zowel de voor- als achterkant zonlicht kunnen opvangen. Dergelijke panelen bestaan al sinds de jaren 70.

De truc bootst eigenlijk na wat al vanzelf gebeurt op plaatsen waar er veel sneeuw valt of waar veel zand is, denk aan Canada of de Sahara. In Canada zijn tweezijdige zonnepanelen al wijdverspreid. Zulke zonnepanelen genereren in sneeuwrijke gebieden nu al 20 procent meer energie dan conventionele exemplaren.

Voordelen

Volgens de onderzoekers zijn er een aantal voordelen aan de boost. Door reflectoren te gebruiken, kunnen zonnepanelen op diversere locaties worden benut. Bovendien is er voor elke procent gewonnen efficiëntie minder oppervlakte nodig voor zonnepanelen. Dat maakt de technologie geschikt voor plaatsen met een hoge bevolkingsdichtheid, zoals steden.

De universiteit gaat de technologie verder onderzoeken. Daarvoor ging de universiteit een samenwerking aan met de National Renewable Energy Laboratory, een laboratorium in de VS dat onderzoek doet naar alternatieve energie. Volgens de onderzoekers is deze ontwikkeling 'nog maar het begin' van een reeks ontwikkelingen die zonne-energie efficiënter moeten maken. 

Lees meer nieuws over energie, en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.