©NASA

Met NASA’s nieuwe raketsysteem kun je binnen twee maanden op Mars zijn

Met NASA’s nieuwe raketsysteem kun je binnen twee maanden op Mars zijn

9 mei om 16:36

NASA heeft een reeks sciencefiction-achtige projecten aangekondigd en de meest tot de verbeelding sprekende is een nieuw raketsysteem gebaseerd op kernfusie en plasma-explosies. Het kost nu nog negen maanden om naar Mars te reizen per shuttle, maar met dit nieuwe systeem moet je binnen twee maanden al de rode planeet zien.

Het raketsysteem is een van de goedgekeurde projecten onder NASA’s Innovative Advanced Concepts (NIAC) programma. Het betekent dat ze extra financiering en ontwikkeltijd krijgen van de ruimtevaartorganisatie en officieel naar ‘Fase 2’ gaan voor vervolgonderzoek.

Trein op de maan

John Nelson, leidinggevende van het NIAC-programma, geeft zelf op de NASA-site toe dat sommige ideeën nog als pure sciencefiction klinken. Zo wordt er een treinsysteem voor het maanoppervlak onderzocht en ook een ruimtetelescoop met vloeibare lenzen.

Plasma-explosies

Het nieuwe raketsysteem klinkt wel als de meest praktische van de nieuwe ideeën. Het wordt ontwikkeld door Howe Industries in Arizona en is gebaseerd op kernfusie, dat ook steeds veelbelovender wordt als energiebron. Howe Industries wil het gebruiken om een constante stroom plasma-explosies te creëren. Hieronder zie je een 3D-render van het prototype. Overigens kijkt NASA ook of we straks kunnen gaan zeilen in de ruimte.

Kleiner en betaalbaarder

Een raket voortgestuwd door plasma-explosies werd al eerder door NASA ontwikkeld in 2018, maar de versie voor het NIAC-programma is kleiner, eenvoudiger en veel betaalbaarder. Dat zijn goede argumenten gezien we regelmatiger naar Mars willen reizen.

In Fase 2 van de ontwikkeling gaat het team in Arizona onderzoeken hoe bestuurbaar een raket met plasma-explosies blijft. Ook wordt er kritisch gekeken naar het huidige ontwerp en het energieverbruik.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.