Nieuw record voor 's werelds snelste drone, sneller dan de snelste F1-auto ooit

©Luke Bell

Nieuw record voor 's werelds snelste drone, sneller dan de snelste F1-auto ooit
10 mei om 16:44

Een Zuid-Afrikaanse fotograaf en zijn zoon hebben het Guinness World Record voor snelste op batterij: 298 mijl per uur, of 480 kilometer per uur vloog de kleine drone.

Het duo Mike en Luke Bell heeft veel brandjes moeten blussen, vertellen zij in hun video over het record. Want zo'n snelle drone, die wil nog weleens in de fik vliegen. De quadracopter heeft de vorm van een raket en dat is niet zomaar: dat is natuurlijk aerodynamisch. Maar hoe test je als vader en zoon zonder windtunnel de aerodynamica van je drone? Precies, gewoon uit het raam van de auto houden.

Door de luchtweerstand grofweg te meten, wisten de vader en zoon Bell uiteindelijk tot het optimale ontwerp te komen, uiteraard uit de 3D-printer. Dat optimale ontwerp kreeg vervolgens vier propellers, die op hun beurt werden aangedreven door elektromotortjes waar het uiterste van werd gevraagd. De bedrading kon het niet aan, en menig prototype vloog daarom in de fik.

Uiteindelijk sneller dan de drone van Red Bull

Na maanden sleutelen wisten de Bells uiteindelijk een drone te maken die niet in brand vloog, en meerdere keren op en neer kon vliegen met zeer hoge snelheid. Dan de volgende stap: getuigen erbij, want anders telt je recordpoging niet. Dat is gelukt: de drone heeft in meerdere richten een snelheid van 298,47 mijl per uur gehaald, iet smeer dan 480 kilometer per uur. Dat gebeurde op 21 april en inmiddels staat het record op de site van Guinness World Records – dan is het echt.

De drone van het duo is sneller dan de snelste Formule 1-wagen ooit: een RA106-wagen van Honda reed in 2006 met 397,36 kilometer per uur over de bekende Bonneville Salt Flats. En onlangs nog toonde Red Bull een eigen drone, die een Formule 1-wagen een volledige ronde kan bijhouden tot snelheden van 350 kilometer per uur. En ook al is de drone van de Bells sneller, de drone van Red Bull is waarschijnlijk nog indrukwekkender.

Ondertussen staat er ook alweer een uitdager klaar, de drone van WaveAerospace vliegt met ruim 500 kilometer per uur, maar die heeft wel een straalmotor – misschien valt dat in een andere klasse bij Guinness.

Meer drones en mis niets met onze Bright-app.