Met Siri 2.0 mengt Apple zich in de strijd om de beste slimme assistent

©Apple

Met Siri 2.0 mengt Apple zich in de strijd om de beste slimme assistent

De virtuele assistent Siri van Apple wordt binnenkort een stuk slimmer dankzij AI. De onthulling van de betere versie van Siri vindt over een maand plaats, meldden bronnen aan The New York Times. De nieuwe Siri heeft ook gevolgen voor de iPhone 16.

Apple zou eind vorig jaar besloten hebben dat Siri slimmer moet worden met behulp van AI. Dat deed de iPhone-maker nadat twee leidinggevenden zelf aan de slag gingen met ChatGPT. Dat schrijft The New York Times op basis van bronnen die bekend zijn met de plannen van de iPhone-maker.

Apple-topmannen Craig Federighi, de baas over de softwaretak, en John Giannandrea, die gaat over AI, testten de chatbot van OpenAI wekenlang om tot de conclusie te komen dat Siri een grote upgrade nodig heeft. Die verbeterde versie gaat werken met een nieuw generatief AI-systeem.   

Gesprekken voeren

Siri moet haar dertiende verjaardag in het najaar nog vieren, maar is inmiddels niet weg te denken op elke iPhone. Ze kan alleen geen volledig gesprek met je voeren; het blijft bij het beantwoorden van losse vragen en die worden regelmatig nog verkeerd begrepen.

ChatGPT kan daarentegen complexe vragen beantwoorden, teksten en code schrijven én eerdere gesprekken onthouden om zichzelf te verbeteren.

Inhaalrace op AI-gebied

Het besef dat Siri hopeloos is verouderd, heeft Apple aangespoord tot een ware inhaalrace op het gebied van generatieve AI. Dat is volgens de bronnen van The New York Times momenteel een van de voornaamste projecten binnen het bedrijf. Vele medewerkers worden intern van andere teams overgeheveld om mee te werken aan het project. Zo’n reorganisatie zou slechts één keer in de tien jaar plaatsvinden. De krant vroeg Apple uiteraard om een reactie, maar die kwam er niet.

Apple zal zijn inspanningen omtrent AI naar verwachting presenteren tijdens zijn jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC) op 10 juni. Daar wordt de verbeterde versie van Siri onthuld. De assistent zal volgens drie bronnen van de krant gebaseerd zijn op een nieuw model voor generatieve AI en in ieder geval een stuk spraakzamer en veelzijdiger zijn.

Verandering in iPhone 16

Om Siri 2.0 te kunnen draaien, zou Apple het werkgeheugen van de aanstaande iPhone 16 verhogen. Hoeveel werkgeheugen het toestel krijgt, is nog niet bekend.

Apple wil de verbeterde Siri neerzetten als beter voor je privacy dan concurrerende AI-diensten, omdat het veel verzoeken op de iPhone zelf verwerkt in plaats van via servers op afstand. Met een kleiner AI-systeem op de iPhone zelf, loopt Apple wel het risico op meer fouten dan met grotere modellen die in de cloud draaien.

Intern zou Apple ook al gesproken hebben over het licenseren van aanvullende AI-modellen die chatbots van andere bedrijven aandrijven, waaronder die van Google, Cohere en OpenAI. Voor complexere vragen en taken zou Apple alsnog servers in zijn datacenters nodig hebben. Die servers wil Apple ook uitrusten met zijn eigen chips

Blijf op de hoogte van het nieuws over Apple en meld je aan voor onze nieuwsbrief.