©Apple

Apple gaat zijn eigen chips op een nieuwe manier gebruiken

Apple gaat zijn eigen chips op een nieuwe manier gebruiken

9 mei om 23:55

Apple kan niet achterblijven met AI en daarom werkt de iPhone-maker aan allerlei nieuwe AI-functies. Niet al die AI-taken kunnen lokaal op apparaten zelf worden gedaan, er zijn ook datacenters voor nodig. Die servers gaat Apple nu ook laten draaien op zijn eigen chips.

De eerste chip die in de Apple-datacenters gebruikt zal worden is de M2 Ultra, meldt Bloomberg. De M2 Ultra verscheen vorig jaar voor het eerst in de Mac Pro en de Mac Studio. Maar Apple zal daarna waarschijnlijk ook versies van de pas verschenen M4-chip gaan gebruiken.

Privacy blijft behouden

Omdat Apple altijd erg op privacy focust, laat het vooralsnog veel taken op je iPhoneiMac, Macbook of iPad zelf uitvoeren, zodat Apple op geen enkele manier bij je gegevens kan. Voor simpele AI-taken kan dat ook nog steeds, maar voor bijvoorbeeld lange artikelen samenvatten of lange e-mails schrijven zijn Apple's servers nodig. Doordat het bedrijf daar zijn eigen processors met de Secure Enclave gebruikt, zou de privacy niet in het geding moeten komen.

iOS 18 wordt grote AI-update

Apple voegt dit najaar met de komst van iOS 18 een reeks nieuwe AI-functies toe op de iPhone. Het bedrijf maakt tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC in juni meer bekend over de plannen. Apple gebruikt in eerste instantie zijn eigen datacenters voor de AI-functies, maar zal uiteindelijk ook gebruikmaken van servers van andere partijen, zoals het al langer doet voor iCloud.

Apple-ceo Tim Cook zei onlangs dat zijn bedrijf zich op AI-gebied kan differentiëren van concurrenten door de integratie van hardware, software en diensten. Hij benadrukte ook dat privacy erg belangrijk blijft voor het bedrijf.

Lees over de uitgelekte vernieuwingen in iOS 18.

Volg meer nieuws over Apple met onze nieuwsbrief.