©Oura

Deze slimme ring vertelt je hoe oud je hart is

Deze slimme ring vertelt je hoe oud je hart is

11 mei om 16:30
Laatste update: 11 mei om 17:44

Je weet hoeveel jaar je hart oud is, maar hoe zit dat qua gezondheid? Is je hartgezondheid passend bij je echte leeftijd, of is je hartleeftijd eigenlijk heel anders? De slimme ring van Oura is nu staat om je cardiovasculaire leeftijd te bepalen en daarnaast een schatting te geven van de capaciteiten van je hart. 

Het blijft niet slechts bij inzichten, want Oura wil ook advies geven over beweging en slaap. Daarnaast geeft het je tips over ontstressen. Het hoopt je door deze data en inzichten wat meer informatie te geven over je fitheid. Schrik niet, want je cardiovasculaire leeftijd is wel vaak wat ouder, maar daar is zelf wat aan te doen. Vooral beweging zou hierin een grote rol spelen.

Je echte hartleeftijd

Je ziet de leeftijd van je hart niet direct wanneer je de ring omschuift: je moet de Oura-app hiervoor tenminste twee weken gebruiken voor je deze hartleeftijd kunt zien. Er wordt gekeken naar de de arteriële stijfheid en VO2Max (de absolute waarde van het aantal liters zuurstof per minuut dat het menselijk lichaam transporteert). Oura schrijft: “Oura meet CVA door leeftijdsgerelateerde observaties te analyseren in een fotoplethysmografiesignaal (PPG), dat informatie bevat over geschatte arteriële stijfheid en pulsgolfsnelheid (PWV). “

Er wordt gekeken of je onder, boven of gelijk bent aan je chronologische leeftijd (en ‘gelijk’ is binnen 5 jaar van je echte leeftijd). Die VO2Max is belangrijk omdat het te maken heeft met de maximale hoeveelheid zuurstof die je kunt gebruiken tijdens het trainen. Hoe beter iemands cardiovasculaire capaciteit, hoe gezonder zijn of haar cardiovasculaire systeem (en organen) waarschijnlijk een leven lang zal zijn. Dit wil je idealiter dus in orde hebben. Oura test het met een wandeltest.

Hulpmiddel, geen huisarts

Net als bij andere wearables geldt ook voor de slimme ringen van Oura dat ze niet bedoeld zijn in plaats van medische hulp en advies. Het is slechts een tool om bepaalde medische zaken potentieel vroeg te ontdekken of duidelijk te kunnen vastleggen voor je specialist.

Mis niets met onze Bright-app.