©Unsplash

Zonnestorm heeft flinke invloed op boeren en de oogst

Zonnestorm heeft flinke invloed op boeren en de oogst

12 mei om 22:29

De zonnestormen die ons dit weekend van noorderlicht-luchten voorzien hebben een vervelende bijwerking. Veel boeren maken gebruik van GPS-systemen die door de plasmadeeltjes in de lucht in storing zijn geraakt. Hierdoor kunnen ze niet zaaien en dat kan invloed hebben op de oogsten. 

In de Verenigde Staten zijn meerdere boeren gestopt met het planten van gewassen, omdat de GPS-satellieten zijn verstoord. Vooral als het om maïs gaat is dat een groot probleem. Er schijnt namelijk een harde deadline aan te komen voor het planten van maïs en daarom hebben boeren geen tijd te verliezen. 404 Media schrijft dat de stormen ervoor zorgden dat bepaalde GPS-systemen tijdelijk niet beschikbaar waren en die zijn essentieel in de accuraatheid van de RTK-systemen van tractoren.

Storing bij de boeren

RTK staat voor Real-Time Kinematic en betekent dat er op de centimeter kan worden gezorgd dat de aarde van zaad of planten kan worden voorzien. Onder andere traktoren van John Deere maken van dit systeem gebruik. Het blijkt dat de geplante rijen niet gelijk zijn aan waar de software genaamd AutoPath denkt dat ze zijn. Dus als je straks iets wil doen met de gewassen, zoals bepaalde middelen toedienen, dan loopt dat niet gelijk. 

De zonnestormen schijnen voor de aarde de hevigste invloed te hebben sinds 2003. Nu zouden de boeren ook zelf gewoon kunnen gaan rijden en gaan bijhouden hoe ze te werk gaan, maar dit schijnt nooit zo accuraat te zijn. Menig boer is ontzettend afhankelijk geworden van tech. Omdat de hele levenscyclus van zo’n gewas vastligt in de software, is het moeilijk om het zonder de software te doen. 

Zonnestorm

Kortom, de zonnestormen kunnen van invloed zijn op ons voedsel, maar ze kunnen ook voor grotere problemen zorgen. In 1989 was een hele provincie in Canada urenlang op zwart door een grote stroomstoring door zo’n zonnestorm.

Lees meer over waarom zonnestormen tot storingen kunnen leiden.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en meld je aan voor onze nieuwsbrief.