©Unsplash

Hoe herfstbladeren helpen met het monitoren van de gezondheid

Hoe herfstbladeren helpen met het monitoren van de gezondheid

12 mei om 23:20
Laatste update: 12 mei om 23:29

Bladeren die van de bomen zijn gevallen kunnen veel meer dan in de compostbak verdwijnen. Ze kunnen worden voorzien van een sensor die er via laserprinten op wordt gezet. Die sensor kan vervolgens worden ingezet om de gezondheid te monitoren.

Onderzoekers op de universiteit van Sao Carlos ontdekten een manier waarop oude bladeren kunnen worden ingezet als sensoren door ze te laserprinten. Wat blijkt namelijk: het is een alternatief voor 3D-printen en creëert grafiet. Maar vooral is het circulair. Iets wat normaal afval is, wordt nu hergebruikt als goedkope grondstof. Het team onder leiding van Bruno Janegitz heeft een manier gevonden om elektrochemische sensoren te printen op herfstbladeren. 

Herfstbladeren als sensoren

Hiervoor werkt een CO2-laser gebruikt waarmee door pyrolyse en carbonisatie een elektrochemische sensor kon worden gemaakt. Die wordt op zijn beurt gebruikt om niveaus van dopamine en paracetamol te bepalen. Simpelweg wordt het blad met een lasterstraal gebrand, vervolgens wordt cellulose in het blad omgezet in grafiet en dat wordt dan als het ware op het blad gedrukt en kan als sensor werken. Die sensor is in staat om dopamine en paracetamol te detecteren in biologische monsters, via IE

Dit zou wel eens een goedkopere en duurzamere manier kunnen zijn om dit voor elkaar te krijgen, waarbij conventionele methodes niet of minder vaak gebruikt hoeven te worden: win-win dus, zeker met iets dat anders zou worden weggedaan.

Download de gratis Bright-app.