Onderzoek: veel crashes met Tesla Autopilot kunnen vermeden worden als bestuurders gewoon opletten

© Unsplash

Crashes met Tesla Autopilot kunnen vermeden worden als bestuurders gewoon opletten
28 april om 11:00

De Amerikaanse verkeerstoezichthouder NHTSA heeft een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de Tesla Autopilot. Daaruit blijkt dat er in vijf jaar tijd bijna 1.000 ongelukken plaatsvonden. Veel van die ongelukken konden volgens de NHTSA echter vermeden worden als chauffeurs gewoon beter opletten.

Tijdens de periode januari 2018 tot augustus 2023 vonden 956 ongelukken plaats waarbij Autopilot actief was. Daarbij kwamen 29 mensen om het leven en raakten meer dan 100 mensen gewond. Opvallend: volgens de NHTSA werd een groot deel van de ongelukken niet veroorzaakt door het systeem zelf, maar door bestuurders die de capaciteiten van het systeem overschatten.

In veel van de aangehaalde voorbeelden herkende het systeem ruim op tijd dat er een obstakel op de weg was dat het zelf niet aankon. Normaal gezien is het dan de bedoeling dat een attente chauffeur het stuur overneemt. De Autopilot is immers geen autonoom rijsysteem. Het is een zogenaamd systeem van niveau 2, waarbij de auto onder meer vanzelf kan versnellen, remmen en van rijstrook veranderen. De menselijke bestuurder moet nog altijd beide handen aan het stuur houden en altijd zijn ogen op de weg houden. 

Verwarring rond naam

Behalve naar chauffeurs, wijst de NHTSA echter ook met de vinger naar Tesla zelf. De verkeerswaakhond zegt dat de naamconventie ‘Autopilot’ foutelijk suggereert dat het systeem volledig autonoom is. De NHTSA vergelijkt de technologie met andere systemen van niveau 2, die conservatievere terminologie hanteren, zoals ‘rij-assistentie’. 

Tesla beweert echter niet dat Autopilot een volledig zelfrijdend systeem is. Op de website van het bedrijf staat dat bestuurders altijd volledig moeten opletten en klaar moeten staan om zelf in te grijpen. Het bedrijf vermeldt expliciet dat de functies een auto niet volledig autonoom maken.

Meer over elektrisch rijden, en mis niets met onze Bright-app.