©Freepik/drobotdean

Deze iOS 18-functie maakt Britse kranten nu al bezorgd, sturen brief aan Apple

Deze iOS 18-functie maakt Britse kranten nu al bezorgd, sturen brief aan Apple

13 mei - 16:41

Britse kranten hebben een open brief geschreven aan Apple, op basis van geruchten over een nieuwe functie in iOS 18 die met AI de advertenties van webpagina's zou afschermen.

De meeste online media bestaan dankij advertenties – Bright natuurlijk ook. Soms misschien irritant, maar die reclame zorgt wel dat wij onze artikelen en video's kunnen blijven maken, zonder dat je iets hoeft te betalen. Een groep Britse kranten ziet die inkomstenbron in gevaar komen, dankzij een recent gerucht van AppleInsider. De site schreef over een nieuwe AI-functie die in het nieuwe Safari komt, onderdeel van onder meer iOS 18 en macOS 15.

Die functie 'Web Eraser' zou met AI allemaal onderdelen van websites onzichtbaar kunnen maken voor gebruikers. Uit het oogpunt van privacy zou je dan ongewilde dingen zoals afbeeldingen maar ook reclames onzichtbaar willen maken. Een soort ad-blocker met AI dus, die ook nog eens van je voorkeuren zou leren. Op de korte termijn krijg je dan hele strakke websites, op de langere termijn zou zo'n functie media een hoop inkomsten kunnen kosten.

En de redactionele verantwoordelijkheid?

Voor die lange termijn zijn de Britse kranten dan ook bezorgd, meldt de Financial Times. De Britse brancheorganisatie News Media Association, oftewel NMA, heeft Apple een brief gestuurd namens de kranten The Times, The Guardian en The Daily Telegraph. Ze zijn bang voor daling van inkomsten, en vrezen bovendien dat AI hun werk straks zal samenvatten. De NMA wijst erop dat de redactionele verantwoording bij zo'n samenvatting vaag wordt: wat betekent dat voor de betrouwbaarheid van media?

Of de Web Eraser-functie van Safari echt zo werkt als de kranten vrezen, weten we begin juni. Dan start Apple-ontwikkelaarsconferentie WWDC, waarop jaarlijks de nieuwe versies van iOS, macOS en meer worden getoond. Dit jaar wordt een grote nadruk op AI verwacht: van de tech-reuzen is Apple nog verdacht stil op het vlak van kunstmatige intelligentie, maar volgens de geruchten zal het bedrijf op WWDC een flinke inhaalslag slaan.

Meer Apple en mis niets met onze Bright-app.