© Ikea

Deze nieuwe functie van Ikea houdt je energieverbruik in de gaten

Deze nieuwe functie van Ikea houdt je energieverbruik in de gaten

13 mei om 19:54
Laatste update: 13 mei om 20:20

De Zweedse woonwinkelketen Ikea heeft een nieuwe functie voor het monitoren van het energieverbruik in je huis toegevoegd aan zijn smart home-platform. Daarnaast komt Ikea dit najaar met een nieuwe slimme stekker voor energiemonitoring.

Eén van de voordelen van een smart home is dat je met al die slimme apparaten ook een beter inzicht kunt krijgen in je gebruik van elektriciteit, met als doel om je uiteindelijk meer energie te besparen. Daar speelt Ikea nu ook op in met zijn nieuwe Energy Insights-functie, een nieuw onderdeel van de Home Smart-app van de Zweedse winkelketen. De functie laat je in realtime je energieverbruik in huis checken op je telefoon. Althans, zodra het beschikbaar is in Nederland. Want voorlopig is de Energy Insights-functie er nog alleen in Zweden.

Ikea wil de functie eerst uitgebreid testen in Zweden voordat andere landen aan de beurt komen. "Hoewel de lancering van Energy Insights momenteel een pilot is in Zweden, betekent het een belangrijke stap in ons initiatief om slimme energieoplossingen te verkennen", aldus Ikea-topman David Granath.

Slimme meter 

Je krijgt met Energy Insights ook inzicht in de actuele stroomtarieven en het verbruik in jouw huis wordt vergeleken met die van vergelijkbare huishoudens. Het Zweedse bedrijf belooft daarnaast dat de functie in de toekomst ook handige tips gaat geven over hoe je stroom zou kunnen besparen.

Gebruikers kunnen meer gepersonaliseerde informatie en aanbevelingen krijgen als ze de Ikea Home Smart-app toegang geven tot de energiegegevens van hun slimme meter, maar het is natuurlijk de vraag hoe dat hier in Nederland in de praktijk zou werken.   

Nieuwe slimme stekker

Ikea onthulde tegelijkertijd ook zijn eerste slimme stekker met energiemonitoring, genaamd Inspelning. Die nieuwe slimme stekker komt in oktober wereldwijd op de markt. Wat de Inspelning kost, is nog niet bekend. Als je een apparaat aansluit op de stekker, kun je het stroomverbruik ermee monitoren. 

Hiervoor heb je wel Ikea’s smart home-hub Dirigera nodig. De huidige slimme stekkers van Ikea, de Tradfri en de nieuwe Tretakt, bieden geen mogelijkheden voor energiemonitoring.

Nieuwe energiefuncties van Matter

Vorige week kreeg de universele smart home-standaard Matter een grote update, waarmee ook functies voor energiemonitoring werden toegevoegd aan de specificaties. Daardoor kunnen smart home-platforms later dit jaar ook energiemonitoring via Matter mogelijk maken.

Lees meer nieuws over Ikea en blijf op de hoogte met onze nieuwe app.