© Unsplash

Smarthome-standaard Matter heeft deze verbeteringen gekregen

Smarthome-standaard Matter heeft deze verbeteringen gekregen

8 mei om 21:11

De universele standaard Matter zorgt ervoor dat apparaten in je smart home beter met elkaar kunnen samenwerken. De nieuwe versie 1.3 van Matter biedt ondersteuning aan een boel nieuwe apparaatcategorieën. Ook zijn er allerlei andere verbeteringen doorgevoerd.

De Connectivity Standards Alliance (CSA) heeft een nieuwe versie van Matter uitgebracht. Matter 1.3 biedt ondersteuning voor nieuwe apparaten die in het huishouden worden gebruikt. Het gaat onder andere om slimme magnetrons, ovens, afzuigkappen, wasdrogers en kookplaten. Ook ondersteunt Matter nu thuisladers voor elektrische voertuigen, regen- en ijssensoren, en apparaten die gebruikt worden voor energie- en waterbeheer.

Daarnaast kan Matter 1.3 nu zogenoemde scènes ondersteunen. Daarmee kan je een gewenste toestand maken voor bepaalde (groepen van) apparaten, zodat je bijvoorbeeld met één commando de lichten in je slaapkamer kan dimmen. Scènes hoef je maar één keer in te stellen, waarna je ze telkens opnieuw kan gebruiken. Dat moet er volgens CSA voor zorgen dat gebruikers minder commando’s moeten invoeren voor bepaalde handelingen.

Energiegebruik

Bij gebruik van onder meer slimme stekkers kan Matter je voortaan gegevens over metingen van vermogen, spanning en stroom tonen, zowel in realtime als in de loop van de tijd. Voor televisies bevat Matter 1.3 ook meerdere verbeteringen, zoals het sneller opstarten van het casten, uitgebreide interactiviteit voor tv-apps en een betere samenwerking met andere apparaten.  

De ontwikkelaarskit voor Matter 1.3 is sinds vandaag beschikbaar voor fabrikanten van smarthome-apparaten. De kit is er ook voor ontwikkelaars van smarthomehubs.

Steeds meer apparaten

Matter kreeg in oktober vorig jaar al een grote update. Toen werden onder meer koelkasten, wasmachines, robotstofzuigers en luchtreinigers toegevoegd. Sindsdien kunnen gebruikers ook alle apparaten met één app bedienen. Onder meer Apple, Google, Amazon, IKEA en Philips Hue ondersteunen de standaard.

Lees ook ons overzicht met de beste slimme lampen.

Volg meer nieuws over smart home en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.