©Google

Google laat je praten met Gemini op Android én iOS, dit moet je weten

Google laat je praten met Gemini op Android én iOS, dit moet je weten

15 mei om 00:11

Google geeft zijn AI-assistent Gemini op smartphones later dit jaar een aantal handige nieuwe mogelijkheden. Ook krijgt de app van Google Gemini op zowel Android als iOS een nieuwe spraakmodus, zodat je kunt praten met de chatbot

Google presenteerde vanavond op zijn jaarlijkse event Google I/O veel nieuwe AI-plannen. Daaronder waren ook een reeks vernieuwingen van zijn AI-chatbot Gemini. De app van Google Gemini op Android en iOS krijgt een nieuwe Live-modus, waarmee je met de chatbot kunt praten en meteen antwoord krijgt. Die functie heet Gemini Live en verschijnt deze zomer.

De spraakmodus van Gemini lijkt op de Voice Mode van ChatGPT van OpenAI, dat maandagavond met zijn nieuwe AI-model GPT-4o een grote verbetering van de spraakmogelijkheden liet zien. Google kan niet achterblijven, maar het bedrijf verzuimde tijdens de presentatie om een live-demo te geven van Gemini Live. Dat terwijl OpenAI wel een demonstratie op het podium aan durfde. "Met behulp van de nieuwste spraakmodellen kan Gemini jou beter begrijpen en op een natuurlijke manier antwoorden. Je kunt Gemini zelfs onderbreken terwijl ze reageert, en het past zich aan jouw spraakpatronen aan", aldus Google.

Ook komen later dit jaar de snelle herkenning van videobeelden van het nieuwe Project Astra naar de Gemini-app. Je kunt in de Gemini Live-modus de camera van je telefoon openen, zodat de chatbot in realtime kan zien wat jij ziet en op jouw omgeving kan reageren. Gemini krijgt later dit jaar ook aangepaste chatbots, die Gems heten. 

Slimmer zoeken in YouTube-video's

Gemini wordt ook  beter in het begrijpen van de context van wat er op het scherm staat en welke app je aan het gebruiken bent. Je hoeft ook niet altijd uit de app over te schakelen naar Gemini, omdat je met een overlay bovenop de app bepaalde Gemini-functies direct kunt gebruiken. Zo kun je met AI gegenereerde afbeeldingen direct in een mailtje in Gmail of een bericht in een andere app slepen. 

Ook kun je met Gemini op Android straks specifieke informatie in YouTube-video's vinden via de functie 'Vraag deze video'. Zo hoef je niet langer de hele video af te kijken. De functie 'Vraag deze PDF' geeft je sneller antwoorden over informatie uit documenten, zonder dat je eerst door meerdere pagina’s hoeft te scrollen. Voor het doorzoeken van video’s en PDF's heb je voorlopig een betaald Gemini Advanced-abonnement nodig. Gemini Advanced is onderdeel van het abonnement Google One AI Premium, wat 21,99 euro per maand kost. 

Hulp bij huiswerk

Een van de populaire gratis AI-functies, Circle to Search, wordt door Google binnenkort verder uitgebreid. Met Circle to Search kun je delen van je scherm omcirkelen, om daarna meteen een gerelateerde zoekvraag te stellen. Onlangs werd deze functie toegevoegd aan de Google Pixel-telefoons en meerdere Samsung Galaxy-smartphones. Een van de nieuwe functies laat leerlingen een opdracht omcirkelen waar ze moeite mee hebben en geeft hen direct instructies om natuurkunde- en wiskunde-problemen op te lossen.

Binnenkort kan Circle to Search je ook helpen bij het oplossen van complexere problemen met symbolische formules, diagrammen en grafieken. Voor het einde van het jaar zal de functie volgens Google beschikbaar zijn op 200 miljoen apparaten. 

Waarschuwingen voor oplichters

Het ingebouwde basismodel in Android, genaamd Gemini Nano, krijgt nieuwe multimodale mogelijkheden. Dat houdt in dat je telefoon niet alleen tekstinvoer kan verwerken maar ook meer zaken in de context begrijpt, zoals gesproken woorden, geluiden en beelden van bezienswaardigheden. De multimodale functies van Gemini Nano komen ook naar TalkBack, waarmee blinden of slechtzienden betere beschrijvingen krijgen van wat er in beeld gebeurt. Daarbij is voor Gemini Nano geen internetverbinding nodig.

Gemini Nano krijgt ook een functie om je tijdens een gesprek te waarschuwen voor verdachte gesprekken die een risico hebben van oplichting. Je krijgt bijvoorbeeld zo’n waarschuwing als je gebeld wordt door iemand die bankmedewerker zegt te zijn en die je vraagt om geld over te maken. 

Android 15

Woensdag maakt Google meer bekend over de Android 15-update van later dit jaar. Het bedrijf belooft alvast dat er later nog veel meer AI-functies naar het mobiele besturingssysteem komen. "We zullen doorgaan met het inbouwen van Google AI in elk onderdeel van de smartphone-ervaring."

Lees meer nieuws over Google en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.