© Unsplash

Mede-oprichter en hoofdwetenschapper OpenAI verlaat bedrijf, reden onbekend

Mede-oprichter en hoofdwetenschapper OpenAI verlaat bedrijf, reden onbekend

15 mei - 13:56

Ilya Sutskever, medeoprichter van en hoofdwetenschapper bij OpenAI, heeft op X gezegd dat hij het bedrijf gaat verlaten. Een exacte reden geeft Sutskever niet.

Sutskever zegt op X dat hij zelf de beslissing heeft genomen om weg te gaan bij OpenAI. De informaticus zegt ook dat hij aan een nieuw project gaat werken. Wat voor project dat is, zegt hij niet in zijn post.

Half jaar na ontslag Altman

De medeoprichter vertrekt slechts een half jaar nadat OpenAI’s raad van bestuur ceo Sam Altman had ontslagen. De reden daarvoor is nog altijd onduidelijk. De beslissing werd genomen omdat Altman ‘niet transparant’ was tegenover de raad, maar details zijn er niet. Sutskever zelf, die lid was van de raad, was een van de sleutelfiguren achter het ontslag. 

Meteen na het ontslag ondertekenden bijna alle werknemers bij OpenAI een open brief waarin zij aangaven het bedrijf te zullen verlaten vanwege het ontslag van Altman. Enkele dagen later was Altman weer ceo. Een aantal leden van de raad van bestuur, inclusief Sutskever, traden daarna terug uit hun positie. Sutskever bleef wel hoofdwetenschapper bij OpenAI.

Opvolger is bekend

Altman heeft intussen gereageerd op het vertrek van Sutskever. De OpenAI-topman zegt het spijtig te vinden dat de informaticus weggaat. Over de exacte reden zegt ook hij niets. De opvolger van Sutskever als hoofdwetenschapper wordt Jakub Pachocki, die onder andere verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van taalmodel GPT-4. Topman Altman schrijft omschrijft op X zowel Sutskever als Pachocki als 'één van de grootste geesten van onze generatie'. 

Lees meer over kunstmatige intelligentie en abonneer je op onze nieuwsbrief.