©lexfridman

OpenAI-baas belooft 'magische' nieuwe AI-functie - tot opluchting van Google

OpenAI-baas belooft 'magische' nieuwe AI-functie - tot opluchting van Google

10 mei om 23:57

De ceo van ChatGPT-maker OpenAI, Sam Altman, zegt dat zijn bedrijf maandag een 'magische' nieuwe AI-functie onthult. Maar dat is geen zoekdienst die de concurrentie met Google aangaat. Google kan voorlopig dus opgelucht ademhalen, maar hoe lang nog?

Sam Altman reageerde vrijdagavond dat de aankondiging die OpenAI maandag tijdens een livestream zal doen niet gaat over een eigen zoekmachine. Vrijdag schreven meerdere media dat de ChatGPT-maker maandag al zijn AI-zoekdienst zou willen lanceren, waarmee Google er een geduchte concurrent bij zou krijgen. "Geen GPT-5, geen zoekmachine", schrijft Altman echter. Maar wat dan wel? Een nieuwe AI-functie die volgens hem 'voelt als magie'.

GPT-5 is de volgende grote versie van het AI-taalmodel van OpenAI, maar die komt pas later dit jaar op de markt. Wel zeker is dat de nieuwe 'magische' functie een nieuw onderdeel is van ChatGPT, dat met GPT-4 werkt, maar wat het precies is, dat wordt dus maandag pas duidelijk.

Google-concurrent

OpenAI mag dan nu nog niet met een zoekmachine komen, dat wil niet zeggen dat het bedrijf in de toekomst geen rivaal voor Google wordt. Google heeft op zijn beurt met Gemini ook een eigen AI-chatbot. En in sommige landen toont Google sinds kort AI-resultaten in de zoekresultaten, maar in Nederland nog niet.

Er zijn tal van signalen dat OpenAI wel degelijk een soort Google-concurrent ontwikkelt. Het bedrijf probeert volgens bronnen van The Verge ook allerlei medewerkers van Google binnen te halen voor een team dat aan een nieuw product werkt. Ook Bloomberg en The Information meldden eerder dat OpenAI werkt aan een 'zoekproduct'.

Lees meer nieuws over AI en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal