©Quatt

Warmtepomp wordt niet langer verplicht bij het vervangen van de CV-ketel

Warmtepomp wordt niet langer verplicht bij het vervangen van de CV-ketel

16 mei - 15:28

Het aankomende kabinet van de PVV, NSC, VVD en BBB wil een streep zetten door de warmtepomp verplichting. De afspraak is nu dat je vanaf 2026 verplicht een warmtepomp moet installeren als je CV-ketel vervangen moet worden.

De hybride warmtepomp moet de nieuwe standaard worden en daarom verplichtte het demissionaire kabinet de installatie vorig jaar. Wie zijn CV-ketel vanaf 2026 wil vervangen, moet voor de warmtepomp kiezen of een andere duurzame oplossing, zoals aansluiting op het warmtenet.

Veel minder groen kabinet

De technologie is milieuvriendelijker en maakt Nederland ook minder afhankelijk van aardgas. Het komende kabinet draait een hoop duurzame regelingen terug, bijvoorbeeld de salderingsregeling voor zonnepanelen en de subsidie op alle elektrische auto’s. In het hoofdlijnenakkoord schrijven ze dit over het besluit: “Er komen geen verplichte labelsprongen voor koopwoningen en de verplichting om vanaf 2026, bij het vervangen van de verwarmingsketel, een warmtepomp te moeten installeren, wordt geschrapt.”

Techniek Nederland wil de verplichting wel

De techniekbranche is not amused, omdat er al flink geïnvesteerd is in het uitrollen van hybride warmtepompen. Doekle Terpstra van brancheorganisatie Techniek Nederland, zegt via het Nederlands Dagblad dat het weer zo snel mogelijk van tafel moet. “Installateurs en fabrikanten hebben tientallen miljoenen geïnvesteerd in opleidingen en productiecapaciteit. Dit besluit brengt een complete sector in grote problemen.” Hij hoopt binnenkort met de vier aankomende regeringspartijen erover te praten.

PVV, NSC, VVD en BBB gaan nu een kabinet formeren en er kunnen nog wijzigingen plaatsvinden in de plannen. Dat is ook nodig om de plannen goedgekeurd te krijgen door de Tweede en Eerste Kamer. Warmtepompen blijven ondertussen wel betaalbaarder worden en volgens leverancier Quatt bespaarden warmtepompeigenaren afgelopen winter bij elkaar 300 miljoen euro aan stookkosten.

Lees meer over energie en mis niets met onze Bright app.