©Unsplash

Kijkwijzer start Gamewijzer met advies voor ouders van gamende kinderen

Kijkwijzer start Gamewijzer met advies voor ouders van gamende kinderen

16 mei - 16:26

Kijkwijzer is al jaren een begrip en geeft voor films, series en tv-programma’s leeftijdsadvies en waarschuwingen. Ze breiden uit met de lancering van Gamewijzer, een website die hetzelfde doet voor populaire games. Ouders en opvoeders vinden er handige informatie en tips, bijvoorbeeld over hoe ze moeten omgaan met games waarin kinderen geld kunnen uitgeven.

De Gamewijzer is bedacht door het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM). Op de kleurrijke site staan gespecialiseerde pagina’s voor veel van de populairste games onder kinderen. Je kunt bijvoorbeeld al een hoop achtergrondinfo vinden over Fortnite, Roblox, Palworld en Super Mario Bros. Wonder.

Hoeveel schermtijd is goed voor deze game?

Op de pagina’s staat in eenvoudige taal wat je zoal in de spellen kunt doen. De Europese PEGI-leeftijdsrating staat er ook bij, met meer details over eventuele schokkende beelden. Verder krijgen ouders handige tips voor het afspreken van schermtijd, of hoe ze andere limieten kunnen afspreken met hun kinderen. De online mogelijkheden worden per spel eveneens uitgebreid behandeld, bijvoorbeeld of je kunt chatten met andere spelers, hoe je dat kunt controleren en of er ingame aankopen mogelijk zijn.

Negatief nieuws op Fortnite-pagina

Gamewijzer heeft daarbij aparte pagina’s opgemaakt voor gamegenres en specifieke speltermen, zoals V-Bucks en Battle Pass. Tot slot deelt de website links naar eventuele negatieve nieuwsberichten over een game. Zo staat er op de Fortnite-pagina een NOS-bericht over een boete die eigenaar Epic Games deze week kreeg, omdat het jonge spelers onder druk zou zetten om meer geld uit te geven in het spel. Overigens moet Meta ook op het matje komen bij de EU omdat ze kinderen verslaafd zouden maken aan hun diensten.

De website is gratis toegankelijk en je kunt ook tips insturen voor als de favoriete game van jouw kind ontbreekt.

Lees meer over games en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.