©Unsplash

Reddit start samenwerking met OpenAI maar schiet zichzelf in de voet

Reddit start samenwerking met OpenAI maar schiet zichzelf in de voet

17 mei om 11:14

Reddit geldt als één van de grote kennis- en vooral ervaringsbronnen op internet. Als je écht iets wil weten, doe je goed aan een zoektocht op Reddit. ChatGPT kan nu ook bij die kennis: zou dat handig zijn? Sommige gebruikers zijn echter nu al niet blij…

Reddit is een tijdje geleden naar de beurs gegaan, in de overtuiging dat het stiekem een ontzettend waardevol bedrijf is. Daar zit wel wat in: over bijna elk onderwerp bestaat wel een subreddit, gevuld met de ervaringen en meningen van echte mensen. Kom daar nog maar eens om op het internet van vandaag, dat vol staat met SEO-geoptimaliseerde sites, tweets van bots, met nep-recensies van restaurants en producten. Volgens sommigen is Google alleen nog maar handig als zoekmachine voor Reddit.

Nu heeft de leiding van Reddit die unieke waarde in de etalage gezet. OpenAI is een samenwerking aangegaan met Reddit, waardoor het alle data van Reddit mag gebruiken om zijn AI mee te trainen. OpenAI volgt daarmee Google, dat in februari al zo'n deal met Reddit maakte – maar dat eigenlijk liever geheim hadden willen houden. De deal met OpenAI zat er ook dik in: topman Sam Altman is de op twee na grootste aandeelhouder van Reddit.

Reddit-gebruikers hebben dit nooit gewild

De reden is duidelijk: Reddit-gebruikers willen helemaal niet dat hun discussies, hun ervaringen, inzichten en taalgebruik worden opgezogen door een AI. De site bestaat uit vrijwilligers, die zorgen dat discussies netjes blijven verlopen, en zonder dat er onzin tussen staat. Die vrijwilligers staan al maanden op gespannen voet met de leiding van Reddit: die top verdient miljoenen 'over onze rug', aldus de Reddit-gebruikers.

De angst van de harde kern van Reddit is te begrijpen. Want misschien worden de AI's van Google en OpenAI wel slimmer, handiger, veelzijdiger en 'menselijker' door alle Reddit-berichten op te zuigen. Maar de Reddit-gebruiker heeft daar A: nooit voor gekozen en B: dreigt alsnog zijn authenticiteit te verliezen.

Want als elke AI precies zo kan schrijven als iemand op Reddit, waar moeten we dán nog heen om te lezen over echte ervaringen?

Meer kunstmatige intelligentie en mis niets met onze Bright-app.