Vandalen vernielen honderden snelladers van Tesla

© Tesla

Vandalen vernielen honderden snelladers van Tesla

Het is een groot probleem in de VS: de afgelopen maanden zijn er al honderden snellaadpunten voor elektrische auto's door vandalen kapotgemaakt. Dat kost bakken met geld en het is vervelend voor iedereen die erop rekent zijn EV onderweg op te kunnen laden.

De dieven snijden de kabels van de Tesla Superchargers af, waardoor het onmogelijk wordt om nog te laden. Er lijken twee verklaringen te zijn: de vandalen hebben iets tegen elektrische auto’s of ze willen gewoon makkelijk geld verdienen.

Doorverkopen

De opladers bevatten namelijk koper. Het koper uit een snellader kan je namelijk verkopen aan een handelaar, wat je per kabel maximaal 45 euro oplevert. Het kost vervolgens weer duizenden euro's om nieuwe oplaadkabels te installeren. Het stelen van bijvoorbeeld koperen bliksemafleiders en spoorstaven gebeurt al veel langer.

Hoewel het vervelend zou zijn voor de bezitters van een elektrische auto om op een punt met alleen maar kapotte laders aan te komen, kon Tesla zijn gebruikers gelukkig op tijd waarschuwen. Zo konden ze op tijd naar een ander punt komen en stonden ze niet met een lege batterij bij een vernielde Supercharger.

Meer beveiliging

Intussen doen de beheerders van de laadstations er volgens Amerikaanse media van alles aan om de vernielingen te voorkomen. Een bedrijf gaat bijvoorbeeld stalen kasten om de opladers bouwen, die de laadpalen moeten beschermen als het laadstation verlaten is. Ook komen er meer camera’s te hangen.

Lees meer over elektrische auto's en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.