NASA toont prachtige beelden van de zonnestorm die noorderlicht veroorzaakte

© NASA

NASA toont prachtige beelden van de zonnestorm die noorderlicht veroorzaakte

Veel mensen hebben vorig weekend het noorderlicht kunnen zien in Nederland. Maar terwijl wij allemaal dat noorderlicht probeerden te spotten, keek de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA naar de zon. En dat leverde deze nieuwe spectaculaire beelden op.

Het krachtige noorderlicht werd namelijk veroorzaakt door een zonnestorm. Van 7 tot 11 mei werden er al sterke zonnevlammen en zogenaamde Coronal Mass Ejections (CME) waargenomen, waarbij plasma van de buitenste laag van de atmosfeer van de zon samen met een magnetisch veld richting de aarde komt. Acht zonnevlammen waren zelfs van de hoogst mogelijke classificatie (X).

Effecten van zonnestorm op de aarde

Die CME’s kwamen met een enorme vaart van bijna 5 miljoen kilometer per uur onze kant op en zorgden bij het bereiken van de aarde voor een geomagnetische storm van de hoogste klasse. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2003.

Het noorderlicht dat door deze zonnestorm werd veroorzaakt, zou wel eens het krachtigste in 500 jaar kunnen zijn geweest, denkt de NASA. Hij was dan ook op veel plekken zichtbaar, tot in het noorden van India. En via de website Aurorasaurus kan iedereen die het noorderlicht heeft gezien en eventueel een foto heeft gemaakt dat aangeven. Daardoor hopen onderzoekers bij NASA meer te kunnen leren over het noorderlicht.

Vergelijkingen blijven lastig

Aangeven hoe sterk de storm precies was in vergelijking met eerdere stormen blijft wel lastig, omdat de techniek steeds beter wordt en we dus steeds beter kunnen meten, terwijl dit vroeger helemaal niet mogelijk was. Door te kijken naar waar het noorderlicht werd waargenomen – iets wat mensen al lange tijd kunnen waarnemen – is de zonnestorm beter te vergelijken met stormen van honderden jaren geleden, hoewel ook deze methode niet perfect is.

NASA gaat in de toekomst nog meer data verzamelen over de zon en hoe de dingen die op de zon gebeuren invloed hebben op de aardse atmosfeer. Deze metingen moet ook gaan helpen om weer mensen naar de maan te sturen en uiteindelijk zelfs naar Mars.

Meetapparatuur op Mars

Voor nu blijft NASA de zonnestorm, die naar de achterkant van de zon aan het verplaatsen is, nog heel even volgen. Hoewel we hem vanaf aarde daarna misschien niet meer kunnen zien, wordt hij op Mars wel zichtbaar. En met de meetapparatuur die daar staat kan NASA weer verder onderzoek doen naar het actieve gebied van de zon.

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.