© Unsplash

Britse politie kan binnenkort e-bikes op afstand uitschakelen

Britse politie kan binnenkort e-bikes op afstand uitschakelen

19 mei om 11:00

De Britse politie krijgt binnenkort apparaten die gebruikt kunnen worden om e-bikes of e-steps op afstand uit te schakelen. Dat zou dit jaar al kunnen gebeuren, zegt de voorzitter van de nationale raad van politiechefs (NPCC) Gavin Stephens aan The Guardian.

Het apparaat kan de motor van e-bikes en e-steps vanop afstand uitzetten wanneer de gebruiker verdacht wordt van een misdaad. De voertuigen worden uitgezet door een elektromagnetische puls die wordt afgevuurd. Die doet de motor in het voertuig denken dat die oververhit, waardoor die zichzelf uitschakelt. 

Zo’n apparaat zou volgens Stephens ‘een enorme rugzak’ zijn. Om het te gebruiken, moeten politieagenten het voertuig rechtstreeks kunnen raken, zonder obstakels die in de weg staan. Het kan bijvoorbeeld niet door een muur of raam worden gebruikt. 

Deze 'rugzak' wordt ontwikkeld in samenwerking met het Britse ministerie van Defensie. De politie zou eerder dit jaar al een demonstratie van de technologie gekregen hebben. Volgens Stephens bestaat de kans dat de technologie ook gebruikt kan worden om voertuigen met een verbrandingsmotor stil te leggen.

Duizenden misdaden

Elektrische micromobiliteit is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Dat is ook criminelen niet ontgaan. Enkel in het VK worden jaarlijks duizenden misdaden uitgevoerd door mensen die kleine elektrische voertuigen zoals e-steps of e-bikes gebruiken. 

De politie vindt het zeer moeilijk om daar iets aan te doen. Dergelijke voertuigen moeten vaak niet geregistreerd worden op de naam van een persoon. Ze zijn bovendien snel en klein, wat het niet makkelijk maakt om ze te pakken te krijgen met de auto.

Meer over e-bikes, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.