Meta steelt weer een goed idee van een ander social medium

©Unsplash

Meta steelt weer een goed idee van een ander social medium
18 mei om 18:00

Wil je iemand wel een foto sturen, maar hoeft die persoon dit maar één keer te zien? Dan vind je het waarschijnlijk prettig om Snapchat te gebruiken. Dat social medium kwam als eerste met de optie om een soort houdbaarheid aan een foto mee te geven. Daarna volgde WhatsApp al met zo’n zelfde soort mogelijkheid, maar nu komt daar nog een social medium bij: Instagram. Echter wordt de optie vermengd met een goed idee van een ander social medium: BeReal.

Het gaat om de optie ‘Peek’ binnen Instagram (Peek betekent ‘een kijkje nemen’). Het is een combinatie van Snapchat met zijn een-keer-kijken-foto’s en BeReals ‘echte’ foto’s. Je mag dus geen filters gebruiken op deze Peeks en je moet ze ook maken met de camera binnen Instagram, dus je kunt geen eerder gemaakte foto kiezen. Tegen TechCrunch heeft Meta gezegd dat het inderdaad de Peek-optie test. 

BeReal

Lijkt het wat laat dat Instagram daar jaren na de BeReal-buzz mee komt? Enerzijds wel, anderzijds heeft het zoiets al eens gehad: het heeft Candid Stories ook eerder getest, dat vooral een BeReal-kopie was. Peek neemt twee concepten van anderen en vermengt die, wat het net even anders maakt. Er wordt ook geen melding naar alle gebruikers tegelijk gestuurd om ze te vertellen dat het fototijd is. Je kunt een Peek maken wanneer je dat maar wil, het hoeft ook niet elke dag als je dat niet wil. Er loopt bovendien geen timer af, dus je kunt het wat meer op je iegen manier doen. 

Dat heeft zijn voordelen en zijn nadelen. Het nadeel is dat je geen melding krijgt en het daardoor mogelijk snel vergeet. Het voordeel is dat je nu op een leuker moment zo’n foto kunt maken. Het is bij BeReal soms jammer dat je een fotomoment krijgt als je op kantoor zit, terwijl je die avond bijvoorbeeld naar een concert gaat of bij een familielid op bezoek gaat, wat een veel specialer onderdeel van je dag is. 

Instagram Peek

Het is nu nog onbekend of Peek straks wordt uitgerold, maar we verwachten het wel. Immers is Instagram al eerder met een soortgelijke mogelijkheid bezig geweest en lijkt het dit nu te hebben vernieuwd. Het wil er blijkbaar dus toch wel heel graag iets mee. De vraag is dan alleen nog: geldt dat ook voor het publiek? 

Mis niets met ons WhatsApp-kanaal.