Deze bakfiets met zonnepanelen hoef je bijna nooit meer op te laden

©Infinite Mobility

Deze bakfiets met zonnepanelen hoef je bijna nooit meer op te laden
21 mei om 11:59

Bezorgdiensten gebruiken het al langer: bakfietsen met zonnepanelen. Logisch, want je hebt genoeg oppervlak op de bak en zoveel stroom vraagt een fiets niet. Het Noorse Infinite Mobility werkt aan bakfiets Inga, onder meer gericht op Nederland.

De startup uit Noorwegen heeft een bakfiets die lijkt op de meeste premium elektrische bakfietsen die we kennen: groot wiel achter, klein wiel voor en daar tussen een zadel, stuur en bak. Inga heeft op de zijkanten van de bak zonnepanelen zitten. En als de bak afdekt, dan zitten er op de klep ook nog eens zonnepanelen: samen goed voor 160W aan.

Wat levert dat in de praktijk op? "Een volledige dag in de zon is genoeg om de batterij van nul tot volledig te vullen. Een uur is voldoende om minstens 8 km te rijden", aldus oprichter en topman Moez Jomâa van de Noorse fietsenmaker. "Onze cargofietsen op zonne-energie zijn gemaakt om het opladen van de batterij van het net tot een minimum te beperken. We hebben forenzen in gedachten die bijvoorbeeld in de zon kunnen parkeren tijdens het werken."

Bekende eigenschappen

Zelfs een paar uur in de bewolkte buitenlucht belooft dus al een aantal kilometer, dus we zouden er in Nederland wel wat aan moeten hebben. "Maar in onze doelmarkten van Duitsland, Nederland, Zwitserland en Oostenrijk kan de batterij vele maanden meegaan in de lente en de zomer zonder op te laden vanaf het net", zegt topman Jomâa.

De rest van de fiets klinkt degelijk: een 594Wh-batterij en 250W-motor met een topsnelheid van 25 kilometer per uur en een vermogen dat tot 250 kilo kan dragen, met een maximaal bereik van 60 kilometer. De motor is een 110Nm-exemplaar van het Deense Promovec. En een bekende naam: Enviolo levert de traploze versnellingsnaaf, zodat je nooit over versnellingen na hoeft te denken.

Prototypes van Inga worden nu getest, de fiets gaat volgende maand in productie. Het bedrijf werkt ook aan een grotere bakfiets met drie wielen en meer zonnepanelen, goed voor 550W. Die fiets lijkt meer gericht op professioneel gebruik.

Meer e-bikes, en kom zelf 30 e-bikes testen tijdens de tweede Bright E-bike Party