Is het een auto of een e-bike? Dit voertuig is een geval apart

© Hopper

Is het een auto of een e-bike? Dit voertuig is een geval apart
21 mei om 22:12

Er lijkt elke week wel een nieuw klein elektrisch voertuig uit te komen dat mobiliteit in de stad anders probeert aan te pakken. Het Duitse bedrijf Hopper Mobility brengt binnenkort ook zo'n elektrisch voertuig op de markt. De Hopper ziet er een beetje uit als een kruising tussen een driewieler, een microcar en een scootmobiel.

De Hopper heeft drie wielen, twee aan de voorkant en eentje aan de achterkant. Een dak moet de bestuurder en passagier beschermen tegen weersinvloeden, terwijl het compacte formaat het makkelijk moet maken om met het voertuig te navigeren over drukke stadsstraten en in smalle steegjes.

De Hopper is eigenlijk een e-bike. Je gebruikt pedalen om voort te bewegen, die worden aangedreven door een elektromotor van 250 watt. Daarmee haal je een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. De motor wordt van stroom voorzien door een verwijderbare accu van 440 wattuur, volgens de fabrikant goed voor een rijbereik van zo’n 65 kilometer. Je kan ook kiezen voor een zonnepaneel om de accu deels bij te laden wanneer het voertuig in de zon staat.

Twee varianten

Dat de Hopper een e-bike is, blijkt ook uit het formaat. Het voertuig is 212 centimeter lang en 115 centimeter breedt. Dat maakt het mogelijk om het te gebruiken op het fietspad, maar het is ook de bedoeling van de maker dat de Hopper op straat gebruikt kan worden. 

Ook een versie met plek voor twee

De Hopper is er in twee varianten. Er is een passagiersmodel, waarmee je één extra persoon mee kan nemen. Bij het andere model wordt de passagiersstoel vervangen door een koffer met een inhoud van 300 liter. Beide versies kunnen maximaal een gewicht van 160 kilogram vervoeren.

De Hopper heeft verder een touchscreen in het stuur geïntegreerd, een voorruitverwarming en een parkeerrem en twee USB-poorten voor bijvoorbeeld het opladen van je smartphone. Ook werkt het bedrijf nog aan afdekkingen voor het afsluiten van de zijkanten van het voertuig.

Vooruitbestellen

Er zijn al zo'n dertig Hoppers gebouwd. Die worden momenteel getest in de echte wereld. Het voertuig kan intussen vooruitbesteld worden in Duitsland. De eerste productie-exemplaren worden later dit jaar gemaakt.

Een Hopper is niet goedkoop. Om een exemplaar te bemachtigen, tel je 13.500 euro neer. Het is niet bekend wanneer het voertuig ook in Nederland gekocht kan worden. 

Lees meer over elektrische auto's en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.