Maker goedkope windturbine heeft investering binnen voor veelbelovende test

© Airloom Energy

Maker goedkope windturbine heeft investering binnen voor veelbelovende test
21 mei om 23:15

De startup AirLoom Energy heeft 12,7 miljoen dollar opgehaald tijdens een investeringsronde. Het bedrijf gaat dat geld gebruiken om zijn vreemd uitziende windturbine verder te ontwikkelen. Die windturbine moet een even grote opbrengst halen als traditionele windturbines, maar voor een veel lagere prijs.

De windturbine van AirLoom lijkt op een vreemde wasdrooglijn, maar maakt het volgens zijn ontwerpers mogelijk om een even grote opbrengst als traditionele windturbines te behalen. De materialen voor de bouw kosten slechts 10 procent van die van een normale windmolen. Wanneer alle kosten worden berekend, zeggen de mensen achter AirLoom dat de apparaten voor slechts 25 procent van de kostprijs van traditionele windmolens geïnstalleerd kunnen worden.

In tegenstelling tot de gebruikelijke hoge witte masten van conventionele turbines, bestaat de AirLoom uit een slanke stellage van 25 meter hoog. De turbine heeft 10 meter lange wieken die verticaal aan een horizontale lijn hangen en energie opwekken door langs deze lijn te bewegen. Het ontwerp kan zowel verticaal als horizontaal worden geplaatst, wat installatie mogelijk maakt op zowel land als zee. 

Tot 2,5 megawatt

Het concept spreekt duidelijk ook investeerders aan. De nieuwe investering komt van een twintigtal investeerders. Het is niet bekend om wie het gaat. In een document dat werd ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC, staan geen namen vermeld. Het is niet de eerste investeringsronde in Airloom Energy. Vorig jaar kon het al eens 4 miljoen dollar ophalen.

Al dat geld wordt uitgegeven om de technologie verder te ontwikkelen. Tot nu toe bestaat er alleen een kleinschalig testexemplaar. Airloom Energy hoopt tegen 2026 een testproject van 1 megawatt te bouwen. Later moeten invidivuele Airlooms gebouwd worden met een capaciteit van 2,5 megawatt. 

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.